About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Thursday, January 8, 2009

Update: Qurban For Life 08 (Q4L08)


Dalam kesibukan untuk bantuan kemanusiaan Gaza ini, saya sempat menerima update terkini tentang Q4L08 dari Muslim Aid Australia. Alhamdulillah hampir 10,000 ekor kambing biri-biri telah disembelih pada Hari Raya Qurban dan hari-hari tasyrik dan telah diproses di Ararat,Victoria, Australia. Pada peringkat sekarang, daging-daging qurban ini kini berada di Pertima Terengganu setelah tiba di Pelabuhan Klang Ahad lepas dan daging ini akan dimasak dan ditinkan.

Untuk Q4L08 kali ini, daging akan dimasak dengan dua resipi iaitu, masak kari dan masak brine. Proses untuk masak dan pengetinan ini akan mengambil masa lebih kurang sebulan. Daging Q4L08 ini akan dihantar untuk pelarian Palestin, serta negara yang mengalami konflik makanan seperti di negara-negara Afrika dan juga Yaman. Daging bagi seekor kambing biri-biri Q4L08 yang sudah ditinkan ini insyaAllah dapat memberi bekalan makanan selama sebulan untuk sebuah keluarga. Semoga setiap penyertaan Q4L ini mendapat keberkatan dariNya, insyaAllah.

daging yang sedang diproses

daging yang siap dibungkus

bungkusan daging yang akan dihantar ke Pertima TerengganuMuhammad bin Kamarulazizi
Muslim Aid Asia

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...