About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, April 26, 2010

Progress Kelas Bahasa Untuk Pelarian Rohingya di Pulau Pinang

Lokasi: Bagan Dalam, Pulau Pinang
Tarikh: 25 April 2010
Masa: 9am - 1pm

Saya ke Pulau Pinang hari minggu yang lepas untuk melihat progress kelas Bahasa Melayu untuk anak-anak pelarian Rohingya. Anak-anak pelarian ini bersungguh-sungguh belajar dan rekod kehadiran mereka konsisten. Cuma terdapat seorang atau dua orang yang tak hadir kerana tidak sihat atau pergi mengemis. Kegiatan mengemis ini merupakan salah satu aktiviti yang mereka jalankan pada hujung minggu untuk mendapatkan pendapatan asas mereka. Disebabkan hal yang demikian, ada diantara anak-anak pelarian ini terpaksa memilih sama ada mahu ke kelas Bahasa atau pergi mengemis. Kelas Bahasa yang dianjurkan oleh Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia (Muslim Aid) adalah percuma dah telah mendapat kerjasama dari pihak UNHCR.

wakil dari UNHCR juga turut serta

mempelajari huruf asas

guru-guru sukarelawan menggunakan pelbagai kaedah untuk mengajar

Nuruddin, salah seorang koordinator dari Muslim Aid

anak-anak pelarian yang gembira untuk hadir ke kelas

mesra hubungan guru dengan pelajar

waktu rehat dijamah dengan nasi lemak dan air kotak

InsyaAllah bulan hadapan kelas Bahasa ini akan tamat dan sebuah majlis penyampaian hadiah dan sijil akan diadakan untuk pelajar-pelajar Rohingya. Pihak Muslim Aid merancang untuk meneruskan kelas ini lagi, dan akan menambahkan subjek matematik untuk kelas mereka. Pada yang ingin menyumbang bagi 'continuity' kelas ini, boleh hubungi pejabat Muslim Aid di 03-22881996.

Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...