About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Tuesday, May 11, 2010

Study Visit ke Rumah Zakat: Hari Ketiga


Tarikh: 4 May 2010
Lokasi: Sekitar Bandung, Indonesia

Hari ketiga di Bandung telah memberi kesan yang mendalam kepada saya. Saya amat kagum dengan sistem yang Rumah Zakat gunakan dalam pelbagai aspek. Setiap staf, penerima bantuan, penderma boleh dikatakan 'well blended' dan saling bekerjasama antara satu sama lain. Setiap pagi, setiap staf Rumah Zakat harus menghadiri inspirasi pagi dimana semua staf akan membaca al-Quran beramai-ramai, kemudian diberi pengisian taklim dan akhir sekali update program-prgram Rumah Zakat. Inspirasi pagi ini dijalankan setiap hari sebagai pemantapan rohani dan untuk mengekalkan semangat dan motivasi untuk memberi khidmat kepada orang ramai. Saya percaya dengan cara ini pekerja akan sentiasa bersemangat dan bermotavasi untuk bekerja dengan ikhlas.

inspirasi pagi yang memainkan peranan penting untuk mengekalkan tahap motivasi


sekolah dasar juara yang merupakan salah sebuah sekolah kelolaan Rumah Zakat


di empowering center dimana golongan ibu menggunakan bahan terbuang untuk dijadikan beg

anak-anak dari sekolah dasar juara yang sentiasa ceria

Konsep yang dibawa, iaitu SENYUM cukup bermakna. Matlamatnya adalah untuk mengalihkan ciri-ciri kesedihan yang biasa dibawa oleh kebanyakan pihak untuk mempromosikan isu kebajikan dan kemanusiaan kepada SENYUM dan wajah ceria. Konsep yang digunakan ini bertujuan untuk meningkatkan motivasi diri, atau spiritual quotient agar sentiasa positif dalam apa jua yang dilakukan. Bukan suatu yang mudah, namun untuk jangka masa panjang, ia dapat memberi impak yang besar.

InsyaAllah konsep sebegini akan diterapkan dalam pengurusan Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia (Muslim Aid) agar Muslim Aid juga dapat melakukan anjakan paradigma di tanah Malaysia.

Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...