About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Sunday, August 1, 2010

Majlis Penyampaian Hadiah Madrasah Hashimiah


Lokasi: Madrasah Hashimiah
Tarikh: 1 Ogos 2010


Seminggu lagi sebelum ketibaan Ramadhan, Madrasah Hashimiah yang menempatkan anak-anak yatim dan miskin Rohingya dan Myanmar Muslim telah mengadakan majlis penyampaian hadiah sebagai penghargaan kepada anak-anak ini dalam bidang akademik dan tahfiz. Saya bersama Rahman dan Mubin sebagai wakil dari Muslim Aid datang untuk memeriahkan majlis ini sekali. Salah seorang penghuni Madrasah Hashimiah ini, adik Anuar yang hanya berumur 13 tahun telah berjaya mendapat gelaran Hafiz selepas tamat menghafal 30 juzu Al-Quran.

Lebih 400 orang hadir untuk majlis penyampaian hadiah tersebut yang telah bermula jam 10 pagi dan selesai jam1 tengahari. Kini pengajian di Madrasah Hashimiah sudah tamat dan anak-anak di sini diberi cuti selama seminggu sebelum memulakan pengajian yang baru yang akan bermula di bulan Ramadhan.

bersama Rahman, pengurus pasukan Hashimiah FC

anak-anak Hashimiah bersama sijil program yang mereka sertai

anak kecil ini pun dapat hadiah yang besar

Mubin bersama anak-anak Hashimiah

Rahman bersama anak-anak Hashimiah


Kepada pembaca blog yang ingin menaja anak-anak yatim dan miskin di Madrasah Hashimiah untuk berbuka puasa, boleh lakukannya melalui Muslim Aid (03-22881996) atau terus ke Madrasah Hashimiah dan bertemu dengan Ustaz Hashim (019-2621671). RM200 dapat memberi makan kepada 100 kominiti pelarian termasuk anak-anak yatim dan miskin di Madrasah Hashimiah. Mereka akan dijamu bubur istimewa yang diperbuat daripada pelbagai jenis kacang dan daging. Atau pilihan lain boleh sertai program Fast 2 Feed dimana pembaca blog berpeluang untuk menaja anak-anak yatim dan miskin Madrasah Hashimiah berbuka puasa yang akan diadakan di dewan Al-Malik Faisal, UIA kampus PJ.

Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...