About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Friday, September 24, 2010

Sumbangan Buku dari British Council Untuk Madrasah Hashimiah


Semalam saya bersama sukarelawan Muslim Aid, Yusuf Glanfield ke Madrasah Hashimiah untuk menghantar buku yang telah disumbangkan oleh pelajar-pelajar British Council. Ziarah ini merupakan yang pertama sejak raya Aidilfitri dan kelas sudah bermula seperti biasa di Madrasah Hashimiah.

Kehadiran kami disambut ustaz Hashim yang pada ketika itu sedang membantu seorang warga pelarian tentang masalah keluarganya. Ustaz Hashim yang merupakan pengetua Madrasah Hashimiah juga merupakan antara individu Myanmar Muslim yang dihormati di Selayang.

Sementara menunggu ustaz Hashim, saya ternampak seorang pelajar baru di Madrasah yang mempunyai kecacatan pada kakinya. Kecacatan pada kakinya ini adalah sejak dia dilahirkan. Menurut ustaz Hashim, pelajar tersebut mempunyai ibu bapa, tetapi bapanya sudah hilang dan tidak dapat dikesan dan kini hanya ibunya sahaja yang menyara pelajar tersebut. Segala makan dan minum ditanggung oleh pihak Madrasah.

sumbangan buku cerita untuk anak-anak pelarian di Madrasah Hashimiah


Yusuf bersama adik Azim yang kecacatan pada kakinya

Ustaz Hashim menyatakan hasratnya sekira ada dermawan yang mampu menaja guru yang mengajar di Madrasah. Kini guru sepenuh masa hanya tinggal 5 orang, dan beberapa orang guru lain sudah meninggalkan Madrasah. Ustaz Hashim memperuntukkan antara RM500 ke RM700 untuk seorang guru di Madrasah Hashimiah. Kini guru-guru di Madrasah Hashimiah hanya akan mendapat bayaran sekiranya Ustaz Hashim dapat meraih dana yang mencukupi pada setiap bulan selain daripada perbelanjaan makanan untuk anak-anak yatim yang menetap di Madrasah Hashimiah dan juga pelajar-pelajar dari keluarga fakir miskin.

Kepada para dermawan yang ingin menaja guru di Madrasah Hashimiah, antara RM500 hingga RM700 sebulan, boleh hubungi saya di pejabat Muslim Aid di 03-22881996. Pihak Madrasah Hashimiah juga memerlukan sukarelawan yang berminat untuk mengajar pengetahuan asas tentang komputer dan Microsoft Word. Tentang masa dan hari boleh dibincangkan. Dan sekiranya ada sukarelawan yang berminat, boleh hubungi saya dinombor seperti di atas.


Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...