About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Friday, October 1, 2010

Assessment Peserta Kem Motivasi Untuk Pelarian Rohingya dan Myanmar Muslim


Lokasi: Cheras Baru
Tarikh: 30 Sept 2010

Semalam saya bersama team UNHCR dan MRA ke Cheras Baru untuk mengenal pasti golongan remaja dan belia dari komuniti pelarian Rohingya dan Myanmar Muslim untuk menyertai kem motivasi anjuran Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia (Muslim Aid) yang akan diadakan di FRIM, Kepong pada 8 Oktober akan datang.

Kem motivasi ini bertujuan untuk memberi peluang kepada komuniti pelarian ini untuk membentuk sebuah pasukan atau team yang dapat bekerjasama untuk menjalankan lebih banyak program dibawah bimbingan pasukan sukarelawan Muslim Aid.

setiap keluarga menerima sumbangan Qurban For Life (Q4L)

keadaan sesak di sebuah rumah yang dihuni mereka


Apa yang saya dapat lihat semasa melakukan assessment ini, kebanyakan keluarga pelarian ini tinggal di rumah dan disewa oleh beberapa buah keluarga. Seperti contoh, sebuah rumah disewa 4 buah keluarga dimana sebuah bilik untuk sebuah keluarga. Keadaan sekeliling pula tidak begitu bersih mungkin kerana tempat yang agak sesak.

Pada sukarelawan yang berminat untuk menyertai program kem motivasi ini, boleh hubungi pejabat Muslim Aid di 03-2881996 atau saudara Khairul di 012-5420520

Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...