About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Wednesday, February 9, 2011

Bermula Kelas Tusyen di ASDAF


Kelas tusyen di ASDAF sudah bermula. Kelas tusyen diadakan setiap hari kecuali pada hari Rabu, Khamis dan Sabtu. Kelas tusyen ini akan memfokuskan kepada kelas-kelas peperiksaan seperti UPSR, PMR dan SPM. Hampir separuh dari guru-guru yang akan mengajar di ASDAF merupakan sukarelawan dari Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia (Muslim Aid). Kelas tusyen ini bermula jam 8 malam hingga 10 malam. Kelas prep pula pada jam 3 petang hingga 5 petang dimana sukarelawan akan membantu anak-anak ASDAF untuk membuat kerja-kerja sekolah.


anak-anak ASDAF bersama sumbangan majalah Solusi

belajar membaca

belajar menulis biarpun sudah tingkatan satu

Saya dipertanggunjawab untuk mengajar kelas khas dimana kelas khas ini terdiri daripada anak-anak ASDAF yang kurang mahir dari segi membaca dan menulis. Agak mencabar juga untuk menjadi seorang pendidik untuk mereka. Namun berbekal dengan sedikit ilmu yang ada, saya berazam untuk membantu mereka menguasai 3M iaitu membaca, menulis dan mengira dalam tempoh 6 bulan, insyaAllah. Kebanyakan anak murid saya ini sudah berada di tingkatan satu, tapi masih tidak boleh membaca dan menulis.

Muslim Aid mengalu-alukan sumbangan untuk program pendidikan bersama anak-anak ASDAF ini. Sumbangan yang disalurkan akan digunakan untuk membeli buku-buku latihan, kalkulator, kamus dan alat-alat tulis. Kepada yang ingin menyumbang, boleh lakukannya di akaun CIMB Muslim Aid di 1422-0000070-10-8 atas nama Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia. Setiap sumbangan diberikan resit pengecualian cukai. Sila emailkan slip bank bersama butiran berikut ke mail@muslimaidasia.com

Nama:
Alamat rumah:
No telefon:
Nyatakan sumbangan untuk pendidikan anak-anak yatim dan miskin

Semoga sumbangan yang diberikan mendapat keberkatan dariNya dan sedikit sebanyak membantu anak-anak yatim dan miskin ini menimba ilmu pengetahuan yang amat berharga.

Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...