About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, May 2, 2011

Pendekatan Logical Framework Approach Untuk Menaikkan Taraf HidupBulan April yang lepas, saya berkesempatan menggunakan pendekatan Logical Framework Approach (LFA) untuk sebuah keluarga yang biasa dibantu oleh Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia (Muslim Aid). LFA adalah alat pengurusan yang umumnya digunakan dalam pemantauan, reka bentuk dan penilaian projek-projek pembangunan antarabangsa. LFA juga dikenali sebagai Goal Oriented Project Planning (GOPP) or Objectives Oriented Project Planning (OOPP) dan kaedah ini biasa digunakan oleh badan kemanusiaan antarabangsa di bawah kerajaan Amerika Syarikat iaitu USAID untuk pengurusan pembangunan kemanusiaan dan ekonomi.

Pendekatan LFA yang digunakan bersama keluarga ini saya hanya menggunakan pendekatan yang paling mudah agar semua dapat faham goal yang ingin dicapai. Goal yang ingin dicapai perlu SMART, (specific, measureable, attainable, realistic dan timely) dimana setiap goal itu boleh dicapai, diukur dan realistik dengan tempoh yang ada. Untuk perlaksanaan LFA ini, sebaiknya kumpulan yang terlibat mempunyai lebih dari 5 orang bagi memudahkan percambahan idea dan pengagihan tugas untuk aktiviti perlaksanaan (implementation).

sebahagian dari LFA

Bagi keluarga tersebut, mereka mengimpikan untuk memiliki sebuah kereta. Tempoh yang dipersetujui ialah Januari 2011, mereka sudah boleh membayar downpayment kereta Myvi dan berkemampuan untuk membayarnya setiap bulan. Ini bererti mereka perlukan income paling minima sebanyak RM2100 sebulan dan duit sedia dalam tangan RM5,500 untuk downpayment. Anggaran untuk harga sebuah kereta Myvi ialah RM55,000. Bayaran ansuran bulanan dianggar antara RM650 hingga RM700.

Apabila target atau goal sudah jelas, maka pendekatan LFA ini digunakan untuk menyusun strategi (strategic planning) bagaimana untuk mencapai goal yang telah diimpikan dengan tempoh yang ditetapkan. Proses menggunakan LFA ini biasanya akan mengambil masa paling kurang sehari bagi mencapai perancangan yang teliti bagi mencapai objektif yang dikehendaki.

Muhammad bin Kamarulazizi
Pemegang sijil LFA 2005

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...