About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, December 19, 2011

Sungai Jordan - Tasek Galelei - Tel Aviv


Dalam perjalanan ke Tel Aviv, kami singgah ke Sungai Jordan. Di sini ramai orang kristian dari seluruh negara datang untuk di baptis dengan mandi di Sungai Jordan tersebut. Proses baptis ini dipercayai dapat menyucikan dosa orang kristian.

Sungai Jordan yang mengalir di Israel

ayat dalam kitab Bible (Injil) yang diterjemah dalam pelbagai bahasa

Kemudian perjalanan diteruskan ke Tasek Galelei. Tasek atau dikenali juga sebagai Laut Galelei ini merupakan sumber air yang utama bagi masyarakat Yahudi dan juga Palestine. Pelbagai sejarah dapat dikaji di Tasik Galelei, dan kaum Kristian mempercayai pelbagai peristiwa melibatkan Jesus (Nabi Isa AS) berlaku di Tasek Galelei.

di Tasek Galelei

boat di Tasek Galelei

Sebelum tiba di Tel Avivn kami dibawa ke Caprice, iaitu tempat dimana berlian dibentuk menjadi barang kemas. Lebih 50% daripada berlian di dunia diproses di Israel. Dan pemprosesan berlian ini antara punca pendapatan utama bagi Israel dengan pendapatan selitar USD 8 billion dan sumber utama berlian adalah dari Afrika Selatan.

di hadapan pintu masuk Caprice

salah sebuah masjid di Tel Aviv

di bandar Tel Aviv
Bandar Tel Aviv

Kami tiba di Tel Aviv sekitar jam 8 malam. Tel Aviv ini merupakan ibu negara Israel dimana bisnes dan hiburan tertumpu di Tel Aviv. Bandarayanya yang besar ini menempatkan lebih 2 juta orang penduduk dengan majoritinya terdiri daripada yahudi dan sebahagian kecil Muslim dan kristian Palestine. Masih terdapat 3 buah masjid di Tel Aviv yang masih diimarahkan oleh penduduk Islam Palestine di Tel Aviv.

Muhammad bin Kamarulazizi


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...