About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, June 11, 2012

Program Pembangunan Komuniti Bersama Masyarakat Orang Asli


Tarikh: 28-29 Mei 2012
Lokasi: Kampung Sentoi, Pos Betau, Pahang
Program: Pembangunan Komuniti, Penghasilan Produk Makanan dari Hasil Hutan dan Tanaman
Kerjasama: Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia (Muslim Aid) dan Bom Kitchen

Baru-baru ini pasukan sukarelawan Muslim Aid bersama dengan pasukan Bom Kitchen telah bersama ke Kampung Sentoi untuk aktiviti pembangunan komuniti. Program yang diketuai oleh Pak Karim ini berlangsung selama dua hari satu malam. Fokus utama program ziarah kali ini ialah untuk berkongsi bersama masyarakat Semai Pos Betau tentang bagaimana untuk menghasilkan produk makanan dari hasil hutan dan tanaman mereka. Turut serta sukaralawan Muslim Aid dari Iran yang juga merupakan pelajar pasca ijazah di UTM.

Pasukan Bom Kitchen yang diketuai oleh chef Azry telah memberi tunjuk ajar untuk penghasilan tapai dari ubi kayu serta cara membuat ikan pekasam hasil dari tangkapan ikan dari air tawar. Hasil dari produk mereka ini berpotensi untuk dipasarkan di pekan yang berhampiran dengan kampung mereka. Melalui hasil produk ini masyarakat orang asli di Kampung Sentoi berpeluang untuk menambah hasil pendapatan mereka.

Pemberian Vitamin C oleh Chef Azry
Aktiviti di Sungai
Pertandingan Menyumpit
Chef Azry dibantu oleh Chef Zek mengajar cara-cara membuat tapai ubi

Masyarakat orang asal ini tertarik dengan apa yang mereka boleh lakukan dengan ubi kayu dan ikan air tawar. Aktiviti-aktiviti lain turut diadakan seperti sukaneka dan tarian sewang di sebelah malam. Program ziarah sebegini merupakan "follow up" dari program-program ziarah sebelum ini. InsyaAllah pasukan Muslim Aid akan datang ziarah lagi Kampung Sentoi dimasa akan datang dengan program pembangunan komuniti yang lain.

Orang ramai dialu-alukan untuk turut serta sebagai sukarelawan atau menyumbang untuk program pembangunan komuniti bersama masyarakat orang asli. Untuk maklumat lanjut, boleh email kepada pejabat Muslim Aid di mail@muslimaid.org.my atau hubungi di 03-22881996.

Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...