About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Saturday, March 23, 2013

Bermula di Arakan, Kini Merebak ke Meiktilar

gambar dipetik dari Facebook kelihatan mangsa dibakar hidup-hidup

Baru-baru ini saya melawat Madrasah Hashimiah untuk bertemu dengan Ustaz Hashim, pengetua madrasah tersebut. Pelbagai perkara dibincangkan lebih-lebih lagi melibatkan madrasah itu sendiri. Alhamdulillah, persekolahan di madrasah tersebut berjalan dengan baik. Namun begitu saya berasa agak sedih apabila Ustaz Hashim menceritakan bahawa kawasan kampungnya di Myanmar kini diserang oleh puak pelampau yang mula membakar kampung-kampung masyarakat Islam di sana. Keadaan sebegini seperti dejavu apabila ayat yang sama diluahkan oleh salah seorang ustaz dari etnik Rohingya yang berasal dari Klang tahun lepas. Wajahnya agak sedih kerana bimbangkan keselamatan keluarganya lagi-lagi ibunya yang tinggal di sana.
kesan terbakar

Di laman Facebook juga, ramai aktivis Rohingya dan Myanmar Muslim mula memuat naik gambar-gambar situasi yang berlaku di luar Arakan (Rakhine) terutamanya di Meiktilar yang terletak antara Yangon dan Mandalay. Belum selesai keadaan di Arakan, kini merebak pula ke Meiktilar dan kawasan-kawasan yang lain. 

Sama-sama kita doakan agar saudara kita di sana selamat dan diberi kekuatan agar dapat menempuhi dugaan yang amat mencabar ini. 

Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...