About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Tuesday, April 9, 2013

Projek Cadar oleh Kindness.my

Pasang cadar baru
Kindness.my (Kindness) yang merupakan sebuah organisasi social business atau lebih dikenali sebagai social entrepreneurship telah memulakan beberapa projek yang ringkas dimana Kindness menjadi platform yang menghubungkan para dermawan dan juga sukarelawan. Salah sebuah projek Kindness yang telah berlangsung baru-baru ini ialah Projek Cadar. Projek Cadar ini dimuat naik ke laman fanpage Kindness dan telah mendapat sambutan hangat dari orang ramai. Tidak sampai 2 hari, projek ini telah mendapat sumbangan cadar sepenuhnya. Dua puluh empat unit cadar single bed sheet, 100% cotton telah disumbangkan beserta dengan kalkulator dan kamus dwi bahasa untuk kegunaan anak-anak yatim di Rumah Anak Yatim Ar-Rayyan, Seremban.

Sebelum ini, Kindness telah mengadakan program motivasi bersama Rumah Ar-Rayyan di Hulu Langat. Melalui program itu Kindness mendapat informasi berkenaan keperluan lain yang diperlukan. Selain dari memupuk semangat mereka untuk belajar bersungguh dan meningkatkan keyakinan, barang-barang asas seperti cadar ini juga diperlukan. Hasil dari perbualan dengan pengurus Rumah Ar-Rayyan, Encik Raimie,  Kindness mendapati mereka perlukan cadar, kalkulator untuk anak-anak yang mengambil PMR dan SPM tahun ini serta kamus untuk semua anak-anak.


bersama cadar baru mereka

pasang cadar
Butiran penerima adalah seperti berikut:
Nama Rumah: Rumah Anakku Sayang Ar-Rayyan
Alamat: 1013, Persiaran Semarak 2, Taman Panchor Jaya, 70400 Seremban, Negeri Sembilan
No tel: 06-6715935 ( Cik Salihah atau Encik Raimie)
Jumlah Penghuni: 11 orang anak yatim dan miskin (umur dari 7 tahun hingga 17 tahun dan semua lelaki)

Selesai penyerahan cadar, sukarelawan Kindness meneruskan aktiviti dengan mengajar anak-anak Ar-Rayyan ini membuat homemade playdough (tanah liat). Menurut salah seorang sukarelawan, homemade playdough ini dapat membantu merangsang kreativiti kanak-kanak di masa lapang. 

Bancuh tepung untuk hasilkan 'playdough'

dimasukkan pewarna

'playdough' terhasil

antara hasil anak-anak Ar-Rayyan
sukarelawan Kindness bersama anak-anak Ar-Rayyan

Pihak Kindess mengalu-alukan lebih ramai para dermawan dan juga sukarelawan untuk turut serta. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, boleh layari laman 
Fanpage Kindness di sini.

Tersiar di Harian Metro, 7 Mei 2013. Boleh rujuk di sini.Muhammad bin Kamarulazizi
Trustee Kindness.my

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...