About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Sunday, November 24, 2013

(Episod 2) Hadiah Hari Lahir yang Bermakna Buat Ibu Tercinta


Hari kedua untuk Ali selesaikan lagi 23 aktiviti Kindness sempena hari lahir ibunya. Hari sebelumnya Ali sudah selesaikan lapan aktiviti kebaikan. Sebelum keluar dari rumah, Ali Kindness #9 telah berikan carrot cheese cake kepada jiran depan rumah. Kemudian kami terus ke destinasi pertama iaitu Madrasah Hashimiah, rumah kebajikan yang menempatkan anak-anak yatim pelarian Rohingya dan Myanmar Muslim. Dengan berbekalkan beberapa biji bola getah, Ali pun laksanakan aktiviti Kindness #10 iaitu bermain bersama rakan-rakan penghuni Madrasah Hashimiah. 

Gembira Ali dan Junaid melihat kucing yang sedang makan


Selesai solat Zohor, Ali bersama adik Junaid (anak yatim dari Madrasah Hashimiah) pun berjalan bersama untuk meneruskan aktiviti Kindness #11 iaitu memberi makan kepada kucing jalanan. Ali sudah siap sedia dengan dua pek Friskies, satu untuk kucing dewasa dan satu lagi untuk anak kucing. Junaid pada mulanya risau kerana berjalan jauh dari asramanya, tetapi saya maklumkannya yang saya sudah minta kebenaran Ustaz warden untuk keluar sebentar di sekitar Madrasah Hashimiah. Junaid turut gembira kerana dapat berikan kucing makan.

burung merpati yang sakit diletakkan di tempat yang lebih teduh

Ali dan Junaid terus berjalan dan tiba-tiba terserempak dengan seekor burung merpati yang terbaring di tepi kaki lima, di tengah panas. Dua kawan baik ini pun angkat burung merpati tersebut dan diletakkan di sebelah tiang yang redup dan menjadikan ini aktiviti Kindness #12 yang tidak dirancang.

ais krim untuk semua!

Berikutnya saya telah berikan Ali RM10 untuk dibelanjakan di kedai runcit bersama Junaid untuk aktiviti seterusnya. Saya tanya pada Ali dan Junaid, nak beli apa di kedai runcit? Ali terus jawab nak ais krim! Saya dapat lihat Junaid terus senyum lebar, kebetulan rakan sekolahnya juga ada berdekatan dengan kedai runcit. Ali pun beli sepuluh batang ais krim untuk dirinya, Junaid dan rakan-rakan sekolah Junaid. Semua kelihatan gembira! Aktiviti ini dijadikan aktiviti Kindness #13.

jumpa kucung lagi!

Sebelum kami bergerak dari Madrasah Hashimiah, saya ada tanyakan adik Junaid, sekiranya ada apa-apa yang dia inginkan lagi dari kedai runcit. Junaid jawab tak ada apa-apa. Saya tanyakan lagi ada apa-apa yang dia mahukan? Dia jawab sekali lagi tak ada. Kemudian katanya lagi, nanti abang punya duit habis, dengan wajah penuh sirius. Saya tersenyum, perihatin juga adik Junaid ini. Barangkali ada benda yang dia inginkan di kedai runcit, tetapi malu untuk beritahu. Sebelum kami gerak, saya masukkan RM2 dalam poket baju Junaid, tanda terima kasih kerana bantu Ali untuk misi Kindness, dan ini menjadikan aktiviti Kindness #14.

Aktiviti Kindness Ali diteruskan lagi selepas ini :)

Episod 1 di sini. (Kindness 1-8)
Episod 3 di sini (Kindness 15-31)

Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...