About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, December 30, 2013

Misi Bantuan Pasca Banjir di Kuantan oleh Kindness


Alhamdulillah selesai sudah misi bantuan pasca banjir di beberapa buah kampung di Kuantan. Misi yang terdiri daripada sukarelawan Kindness dari Kuala Lumpur bertolak pada hari Sabtu lepas (28 Disember 2013) tengah malam dan terus ke Kuantan. Di sana sukarelawan Kindness terus singgah di sebuah homestay yang telah ditaja secara percuma untuk persiapan penghantaran bantuan ke lokasi-lokasi yang telah dikenalpasti.

antara sumbangan yang telah diperoleh dari team Kindness Johor

Bantuan pertama telah dimulakan seawal jam 6.30 pagi selepas selesai solat Subuh sebelum bertolak ke Kampung Damai. Barang-barang keperluan dapur seperti beras, minyak masak, telur dan lain-lain diperoleh dari sebuah pasaraya borong tempatan. Dengan adanya sukarelawan Kindness dari Kuantan sendiri telah memudahkan perjalanan kami ke lokasi-lokasi yang kurang mendapat perhatian dan bantuan banjir.

Kipas meja untuk pakcik di Kampung Damai

Keadaan rumah yang sangat menyayatkan hati

bersama mangsa banjir yang juga seorang ibu tunggal dan tujuh orang anak

Barang-barang seperti kipas meja, lampin bayi dan wanita dibawa dari KL. Keperluan sebegini kurang popular tetapi kami percaya ia akan memberi manfaat kepada mangsa banjir. Kipas meja ini dapat dijadikan pengganti sementara alat-alat elektrik yang rosak kerana banjir. Saya sendiri tidak boleh tahan panas, dan apabila berpeluh, sudah pasti akan berasa tidak selesa dan akan ganggu emosi sendiri. Dan ini boleh member kesan kepada orang lain. Salah seorang penerima banjir mengatakan kipas meja ini amat berguna. Bukan setakat dapat menyejukkan, tetapi juga dapat bantu untuk halaukan nyamuk. Keadaan selepas banjir ini membuatkan nyamuk lebih berleluasa dan pihak Jabatan Kesihatan dari masa ke semasa telah memantau keadaan ini.

bantuan diagihkan untuk mangsa banjir di Kampung Kurnia

bersama keluarga dari Kampung Kurnia

kucing juga mendapat bantuan banjir

sukarelawan dan penerima

selesai misi, kami makan dulu!

Pihak Kindness ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada orang ramai yang telah memberi sokongan dalam pelbagai bentuk, dari sumbangan kewangan, barang-barangan serta yang tolong menwar-warkan serta bantu untuk kumpulkan barang keperluan mangsa banjir. Terima kasih juga kepada syarikat HR Marketing kerana telah menyumbangkan susu coklat malt Hi Goat. Semoga Allah sahaja yang dapat membalas jasa-jasa anda semua.

Bagi orang ramai yang berminat untuk menjadi sukarelawan, atau menjadi penderma senyap, boleh turut serta kumpulan sukarelawan Kindness atau like fanpage kami di https://www.facebook.com/Kindness.my.

Muhammad bin Kamarulazizi
Pengasas Kindness
https://www.facebook.com/Kindness.my

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...