About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Tuesday, February 18, 2014

Feed the Homeless oleh Kindness di Pulau PinangAlhamdulillah Team Kindness Pulau Pinang berjaya meneruskan misi ‘’Feed the Homeless” kali ini. Misi mencari seramai 50 gelandangan di Masjid Kapitan Keling “Town Area" terhasil dengan bantuan sukarelawan dan juga penaja makanan yang turut serta menjayakan program ini . Seramai 15 orang sukarelawan mula burkumpul dari jam 9.30 malam dan misi memberi pek makanan (air+roti+keropok+coklat+buah) berakhir pada jam 11.30 malam.

Sukarelawan sedang membungkus pek makanan


Misi bermula "jalan2 cari gelandangan"

Misi kali ini berjalan dengan lancar sehingga sukarelawan terjumpa dengan seorang makcik bersama anaknya yang duduk disebelah gerai nasi kandar sambil menagih simpati org ramai yang sedang beratur untuk membeli nasi untuk mereka,akan tetapi tiada sesiapa yang sanggup untuk membantu. Sukarelawan memberi pek makanan yang kami sediakan kepada makcik tersebut dan respon pertama yang keluar dari mulut anaknya ialah “nasi”. Disebabkan pek makanan kami tidak mengandungi nasi, lantas sukarelawan kami bertanya kepada makcik tersebut “makcik dah makan nasi ka belum?”, makcik tersebut agak segan untuk memberikan jawapan tetapi anaknya terus menggelengkan kepala dan seketika selepas itu anaknya seakan menangis. Tersentuh dengan keadaan tersebut,sukarelawan kami membeli nasi untuk mereka jamah. Itulah realiti kehidupan yang terdapat pada hari ini.

Sukarelawan beratur untuk membeli nasi buat gelandangan....

Kegembiraan terpancar di wajah kanak-kanak kecil tersebut

Kami juga terserempak dengan seorang pakcik yang mana hanya berkaki ayam. Niat kami untuk memberi selipar terbantut kerana beliau menolak dengan alasan tidak boleh memakai selipar kerana kedua-dua  tapak kakinya berdarah. Terdapat sukarelawan yang menghubungi pihak hospital untuk memanggil ambulance dan mendapatkan rawatan kepada pakcik tersebut tetapi pihak hospital menolak dengan alasan mereka adalah warga gelandangan. Kami terfikir juga, bukankah mereka juga rakyat Malaysia?

InsyaAllah misi akan diteruskan lagi pada akan datang. Pada yang berminat untuk turut serta dengan misi Feed the Homeless edisi Pulau Pinang, boleh hubungi saya di 0125420520.

Muhammad Khairul
Projek Koordinator
Kindness (Pulau Pinang)
www.facebook.com/kindness.my

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...