About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, November 3, 2014

Hari Kindness Sedunia dan Kad Kindness


Bulan November dianggap sebagai bulan Kindness bagi kebanyakan organisasi Kindness seluruh dunia. Hari Kindness Sedunia atau World Kindness Day jatuh pada setiap 13 November dan tahun ini sudah pasti pelbagai rancangan untuk melakukan kebaikan secara kreatif bakal dikongsikan terutama sekali di media sosial. Di Malaysia, organisasi Kindness Dot My (Kindness) juga tidak ketinggalan dengan beberapa aktiviti yang akan dilaksanakan. Salah satunya ialah Kad Kindness yang bertujuan untuk menggalakkan orang ramai melakukan kebaikan tidak kira tempat, masa atau pada sesiapa pun.

lakukan kebaikan bersama anak-anak yatim

berkongsi kebaikan dengan rakan

berkongsi kebaikan bersama rakan keluarga

Kad Kindness ini diilhamkan dari konsep Pay It Forward yang popular di Amerika Syarikat. Caranya mudah, pemegang yang memegang Kad Kindness akan lakukan satu kebaikan, kemudian meminta rakan lain utk lakukan satu kebaikan. Kad Kindness ini akan diserahkan kepada rakan tersebut. Pada masa yang sama, aktiviti kebaikan ini dikongsikan di laman media sosial seperti Facebook dan Instagram untuk memberi inspirasi agar lebih ramai ingin lakukan kebaikan.

Contoh yang dimuat naik di Instagram

Hashtag #KindnessMalaysia

Bulan November ialah bulan melakukan kebaikan

Pihak Kindness telah mencetak 1000 Kad Kindness dimana kad ini telah ditaja oleh Lelabah Emas Sdn Bhd, Heart & Sparks dan juga para individu-individu tertentu. Lebih 200 kad sudah diedarkan secara percuma oleh sukarelawan Kindness di sekitar Kuala Lumpur dan lagi 500 kad akan diedarkan di negeri-negeri lain seperti Pulau Pinang, Kedah dan Johor Bahru. Setiap kad in imempunyai nombor siri yang bermula dari 131114 0001 hingga ke 131114 1000. 131114 menunjukkan tarikh Hari Kindness Sedunia dan nombor 0001 itu adalah nombor siri bagi kad tersebut. Setiap kad mempunyai nombor yang berbeza.

Pihak Kindness sedang berusaha mendapatkan selebriti untuk bersama sebarkan kebaikan melalui Kad Kindness ini. Biasanya selebriti ini mempunyai ramai ikutan di laman media sosial dan impak daripada mereka yang melakukan kebaikan sudah pastu lebih luas dan akan beri inspirasi kepada lebih ramai orang.

Orang ramai boleh ikuti perkembangan Kindness di laman Facebook di www.facebook.com/kindness.my atau di Instagram di #kindnessmalaysia atau Twitter (Kindnessdotmy).

Mendapat liputan di Harian Metro 11 November 2014Muhammad bin Kamarulazizi
Pengasas 
Kindness Dot My
0183800961
www.facebook.com/kindness.my

1 comments:

Salam. Mungkin peniaga boleh diberi kad ini juga

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...