About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Wednesday, December 31, 2014

Projek Orang Asli Bersama Kindness Dot My


Menjelang hujung tahun 2014, sukarelawan Kindness Dot My (Kindness) bergerak ke Kampung Sentoi, Pos Betau untuk program bersama masyarakat Orang Asli di sana. Ziarah kali kedua ini adalah kesinambungan dari ziarah yang pertama pada awal tahun ini. Alhamdulillah, dua buah van dan tiga buah kereta memulakan perjalanan dari Asrama Darul Falah pada jam 10 malam, 26hb Disember 2014, dan tiba di Kampung Sentoi pada jam 5 pagi, 27hb Disember 2014.

gotong-royong makan tengahari
 
nasi lauk ayam kari menjadi menu untuk makan tengahari
biskut dan air teh susu untuk minum petang
motivasi bersama anak-anak orang asli
 
kelas bacaan Iqra selepas solat Subuh

Vitamin C untuk anak-anak Orang Asli

projek wordrocks, menulis mesej yang baik pada batu sungai

Misi kali ini lebih kepada penglibatan bersama kanak-kanak orang asli dan beberapa projek rutin dijalankan seperti Projek Alat Tulis, Projek Vitamin C dan Projek WordRocks. Gotong-royong memasak serta sukaneka juga telah dijalankan bersama dan pada sebelah malamnya pula masyarakat orang asli telah mengadakan acara sewang khusus untuk sukarelawan Kindness. Sewang ini merupakan acara istimewa, dan jarang-jarang dilakukan untuk orang luar. Sewang bagi masyarakat Semai di sini hanya dilakukan apabila ada berlaku kematian.

sukaneka dengan kanak-kanak Orang Asli

bola sepak antara permainan kegemaran

hadiah sukaneka

pertandingan menyumpit

belon untuk kanak-kanak
sukarelawan mesra dengan anak-anak orang asli

kelas mengenal huruf jawi untuk anak-anak orang asli

tarian sewang di sebelah malam

Ziarah kali ini juga memberi peluang kepada sukarelawan untuk solat berjemaah bersama, disamping mengajar golongan dewasa membaca Iqra dan asas-asas Fardhu Ain bagi yang beragama Islam. InsyaAllah ziarah kampung Orang Asli ini akan diteruskan lagi pada tahun hadapan. Pada yang berminat untuk turut serta, atau menaja bagi projek akan datang, boleh email terus ke support@kindness.my. Pihak Kindness mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua sukarelawan yang terlibat dan juga kepada para penaja untuk projek kali ini.

Muhammad bin Kamarulazizi
Pengasas Kindness Dot My
www.facebook.com/kindness.my

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...