About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, December 28, 2015

Projek Baginda Meriah Di Alor Setar, KedahBismillah al Rahman al Rahim. Segala puji serta selawat dan salam keatas junjungnan besar Nabi Muhammad s.a.w. Tanggal 12 Rabiulawal 1437H (24 Disember 2015) yang lalu, Kindness Malaysia sekali lagi menganjurkan satu program khas semperna hari ulangtahun kelahiran kekasih Allah iaitu Baginda Nabi Muhammad bin Abdullah s.a.w yang dinamakan sebagai Projek Baginda.

Seperti tahun-tahun yang lalu, Projek Baginda yang dijalankan serentak diseluruh negara ini adalah bertujuan meraikan sambutan Maulidur Rasul dengan cara tersendiri bagi memupuk kecintaan kepada baginda s.a.w serta mencontohi sifat-sifat dan akhlak terpuji Baginda s.a.w. Antara negeri-negeri yang turut sama menjalankan Projek Baginda ini adalah Johor, Kuala Lumpur, Melaka, Pahang, Terengganu, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

antara penerima kismis


Dalam Projek Baginda kali ini kami di Kindness Malaysia (Kedah) mengedarkan bungkusan kismis & kurma serta serbuk kopi segera kepada orang ramai secara percuma. Selain itu kami juga mengadakan Projek Dapur Makanan Percuma (Kindness Kitchen) di Bandaraya Alor Setar pada tarikh yang sama. Tidak hanya mahu menggembirakan orang ramai semata-mata, projek baginda ini juga mempunyai matlamat tersendiri iaitu agar kebaikan yang dilakukan dapat menjadi inspirasi kepada orang lain sekaligus dicontohi oleh semua lapisan masyarakat.

Di Kedah, Projek Baginda dijalankan seawal jam 8.00 pagi dimana sukarelawan berkumpul dan diberi taklimat khas mengenai pengenalan persatuan diikuti sedikit taklimat ringkas berkenaan Projek Dapur Makanan Percuma (Kindness Kitchen) oleh Saudara Mohd Azrul Mohd Razak, (Timbalan Pengerusi 1) Kindness Malaysia. Menu yang disediakan oleh Kindness Kitchen pada kali ini adalah Roti Canai serta pelbagai jenis minuman PERCUMA khas buat pengunjung Dapur Makanan Percuma pada pagi tersebut yang mana ianya disediakan khas oleh sukarelawan Kindness Malaysia sendiri.

pelbagai reaksi yang telah diterima


Selesai sahaja projek Dapur Makanan Percuma (Kindness Kitchen) pada jam 11.30 pagi, semua sukarelawan bergerak ke pasaraya Tesco cawangan Mergong, Alor Setar pula bagi mengagihkan bungkusan kismis dan kurma serta serbuk kopi segera percuma kepada pengunjung pasaraya Tesco tersebut. Seramai 20 orang sukarelawan yang terlibat dalam Projek Baginda di Kedah kali ini terdiri daripada 4 orang sukarelawan yang bertugas untuk merakam gambar untuk projek dan selebihnya adalah sukarelawan yang bertanggungjawab untuk mengurus dan mengedarkan makanan serta kismis, kurma dan serbuk kopi segera kepada orang ramai.

Pelbagai reaksi yang kami terima sepanjang perjalan Projek Baginda pada kali ini antaranya ada pelanggan yang bukan beragama islam (non-muslim) terkejut dan gembira apabila mahu membayar harga makanan & minuman yang telah dimakan kemudian diberitahu bahawa makanan & minuman yang telah dimakan ini adalah PERCUMA semperna Maulidur Rasul. Tak kurang juga yang tidak percaya sehinggakan berkali-kali bertanyakan samada ianya benar-benar percuma. Ada juga yang takut untuk menerima bungkusan kismis dan serbuk kopi segera yang dihulurkan oleh sukarelawan kerana bimbang ada muslihat tersembunyi. Walaubagaimanapun tak kurang juga penerima yang tersenyum serta mengucapkan tahniah kepada sukarelawan Kindness Malaysia atas inisiatif yang dilakukan.
roti canai untuk semua

Semua bungkusan selesai diedarkan pada jam 1.30 petang. Sesi seterusnya sebelum penutup  adalah sukarelawan diminta berkongsi pengalaman sepanjang perjalanan projek pada hari ini. Ternyata semua sukarelawan melahirkan rasa gembira serta memberikan mereka aura positif untuk terus melakukan & menyebarkan kebaikkan kepada masyarakat.  

Projek Baginda ditutup pada jam 2.00 petang dan bersurai. Kami bagi pihak warga Kindness Malaysia mengucapkan jutaan terima kasih serta sekalung penghargaan kepada semua yang terlibat dalam menjayakan Projek Baginda 2015 pada tahun ini. Semoga kita semua terus istiqamah dalam melakukan kebaikan dan semoga segala kebaikan yang dilakukan akan kembali kepada diri sendiri.

Mohd Azrul Mohd Razak
Timbalan Pengerusi (1)
Kindness Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...