About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Sunday, December 13, 2015

Tidak Semudah Itu Untuk Lakukan Kebaikan (Projek Seringgit)11 Disember 2015 – Saya mulakan dengan bismillah. Okay bermula dengan OBJEKTIF PROJEK. Saya nak beritahu objektifnya untuk membantu semua orang untuk duit tambang bas. Dengan adanya RM1 yang kita derma sekurangnya. Mereka dapat mengunakan duit itu untuk balik rumah. Okay selain itu, objektifnya dapat memanfaatkan dengan beli makanan atau minuman or tak kesahlah janji dapat guna duit itu. Okay objektif lagi, dapat menceriakan orang yang dapat duit itu. okay! Baru ingat objektif projek itu saya dapat menambah pahala untuk dunia dan akhirat. Yela saya ni bukan nya baik sangat tapi sekurangnya dengan aktiviti ini saya dapat buat kebaikan kepada semua orang. Objektif terakhir saya nak masuk SYURGA FIRDAUS, nak jumpa ibu saya kat sana :) Nampak pelikkan? Okay actually saya memang suka lakukan projek macam ini. Lagi-lagi nak bantu orangkan. 

Tapi bagi saya kan, tak pernah group-group lain buat macam ni selain Kindness Malaysia. Kindness Malaysia lain daripada lain. Masa projek RM1 mula, saya target nak kasi kepada awek muda. Bukan awek muda sahaja, tapi pada orang tua dan semua orang tak kira bangsa, budaya dan agama. Projek start tu kan ingat kan biasa2 je, hahahahah. Rupanya MENCABAR juga . SSSSSSAAANNNGGAAAAT MENCABAR Ramai orang tengok macam lain. Yela bayangkan kita datang kat orang then kasi duit. Apa tak nya orang pelik, kasi punya kasi, semua tak nak. Ada yang lari pula tu. Ingat kita MLM ke? Ingat kami ni jual barang ke? Ingat kami skim cepat kaya ke? 

Perlu berani, rentak kena betul

bersama penerima

siap selfie lagi

ramai juga yang sangsi

Secara jujurlah saya sebak dan sedih . yela kita nak tolong diaorang tapi diaorang lari dari kita. Saya nak kasi duit kat diorang semua tolak. Apa yang saya ingat kan ada orang perempuan ni cakap "Ni apa ni ? dah dah tak nak duit ni! Ini semua skim cepat kaya, nak tipu orang je suruh ambil duit." Tak ada nilai ke RM1 tu? Pada mulanya saya rasa give up dan sebak dan sedih dan macam-macam. Tapi saya yakin pada Allah yang saya nak bantu orang. Saya tengok cara Kak Erin kasi orang. Saya tahu caara nya! Nak buat baik pun ada caranya! Best! Bila saya suruh diorang pegang dan baca depan saya. pastu kan saya cakap "ceria tak ?" Diorang cakap ceria! Terus saya cakap amiklah duit tu, saya kasi awak. Semua terkejut dan gembira. YA ALLAH sukanya saya dapat tengok diorang senyum. Then ada pula nak berselfie bagai. HAHAHAHAHAAH kata diva, opss, hehehehe. Memang best sampai duit RM1 habiss. 

saya perhatikan cara Kak Erin lakukannya
Macam-macam saya belajar bila join projek tu. Bagi saya kenapa kita nak buat baik tapi orang prasangka buruk pada kita? RM1 tak nak ke ? Allah, sedihnya. RM100 nak? Wah cepat orang nak amnil. Ramai orang sangka niat kita buruk dengan RM1. Tapi apa yang saya belajar rupanya nak buat baik ada caranya. Bukan main sergah je. Takut ler orang dalam hidup kita kena ada ilmu dan cara walaupun nak buat baik. Saya dapat belajar bukan mudah untuk gembirakan orang. Kalau nak gembirakan orang. KITA GEMBIRAKAN DIRI KITA DULU " SENYUM HAZIQ " HAHAHAHAHAAH. 

Terakhir harapan saya, semoga Kindness Malaysia dapat dikenali oleh seluruh Malaysia dan negara. Semoga Kindness Malaysia banyak mempelbagaikan aktiviti tak kira aktiviti untuk sukarelawan atau sesiapa sahaja. Nanti Kindness Malaysia buat gathering luar negara ( SAYA NAK IKUT!!!!!!) Itulah saya nak share pengalaman saya sepanjang join projek RM1. Sorry kalau panjang. Okay tunggu next projeekkk. Stay tune di KINDNESS MALAYSIA! :)

Muhamad Haziq                            
Sukarelawan
Kindness Malaysia
www.facebook.com/kindness.my

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...