About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, January 4, 2016

Feed the Homeless yang Pertama Tahun 2016


ALHAMDULILLAH, 2015 melabuhkan tirainya dan masih dipanjangkan umur. Syukur kepadaMu Allah atas usia ini.

Jendela 2016, kami mulai dengan perkongsian aktiviti "Feed The Homeless" (FTH) bersama team KINDNESS MALAYSIA. Seperti biasa lokasi utama kami di sekitar Kotaraya, Kuala Lumpur mencari para gelandangan sekitar ibu kota bagi menghulurkan sedikit bantuan makanan dan barangan keperluan harian yang dikumpul hasil dari sumbangan orang ramai.

Malam itu, kami bersama-sama para student dari Kuis dan Unitar juga orang perseorangan yang sanggup meluangkan masa berkongsi tenaga dan berkorban masa mengagihkan makanan kepada para gelandangan.

Taklimat awal sebagai pendedahan kepada perjalanan "Feed The Homeless". Antara intipati yang disampaikan oleh saudara Zul adalah pengenalan tentang Kindness Malaysia, cara agihan makanan, bagaimana mengawasi diri semasa memberi dan berdepan dengan para homeless, penggunaan camera in case ingin mengambil gambar, pembahagian kumpulan dan lokasi untuk mengedar makanan.


antara sukarelawan yang hadir

sasaran antara 300 ke 400 pek sumbangan

sesi pengasingan makanan untuk dibawa oleh para volunteer.. 

ubat nyamuk juga disumbangkan untuk warga gelandangan
Ubat nyamuk juga antara sumbangan yang diberi oleh mereka yang budiman. Pihak kami amat mengalu-alukan sumbangan makanan juga barang keperluan lain seperti selipar, kepit kuku, toiletries dan juga ubat nyamuk fumakila seperti gambar di atas.

penerima berhampiran dengan Pasar Seni
Antara makanan istimewa pada malam itu adalah kebab dan ayam pandan. syukur atas nikmatMu. Terima kasih kepada yang menyumbang. Ungkapan bermakna buat kami semasa memberi makanan tersebut.."TERIMA KASIH ye" seingat kami, uncle yang menerima makanan ini adalah seorang Chinese. Doa kami semoga uncle dan  rakan2 dilindungi olehNya selalu.

mengenalpasti sasaran
Bertungkus lumus para volunteer memberi makanan kepada gelandangan. Pemberian makanan ini bukan sahaja tertumpu kepada para homeless tetapi kepada mereka yang bekerja pada malam tersebut juga kepada sesiapa yang kami rasakan memerlukan bantuan - unlce2 driver taxi juga orang perseorangan yang kebetulan lalu lalang di lokasi turut menerima makanan dari kami. Kami tak memilih kerana rezeki ini untuk semua.

perkongsian pengalaman memberi makan kepada gelandangan
Sharing pengalaman antara aktiviti WAJIB "Feed The Homless". Nak jugak dengar luahan rasa dari first timer yang join event ini. Yang atas ini adik dari KUIS. 

pelbagai reaksi diterima
Student UNITAR bersemangat memberi sepatah dua kata tentang experience program "FTH" abang2 di bawah antara penceria event "FTH" malam itu. seronok betul mereka sharing pengalaman. hehe.

ada juga yang memberi cadangan

Done! selesai tugasan malam ini. Antara dua org penting KINDNESS yang mengetuai para volenteer semasa mengagihkan makanan.
Penutup Feed The Homeless : sesi bergambar beramai-ramai bersama para volunteer

skuad KINDNESS MALAYSIA in action! 
Bingkisan buat semua..
"Pinjamkanlah kekuatan semangat pada teman yang memerlukan meskipun saat itu kau sendiri sedang lemah..
Sandarkan bahu buat sahabat yang kesedihan meskipun saat itu kau sendiri sedang menangis..
BERSEDEKAHLAH kepada yang memerlukan infakmu meskipun saat itu kau sendiri sedang kesempitan..
biarpun ia cuma sekuntum SENYUMAN.."

Semoga menjadi INSPIRASI buat semua..
Sempat juga selitkan diri utk bergambar bersama reporter Harian Metro dan salah seorang hamba Allah yg budiman...
TERIMA KASIH ya. Semoga ALLAH memurahkan rezeki kita semua.

Iman Nur Alia
Sukarelawan
Kindness Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...