About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Friday, June 16, 2017

Projek Kurma Untuk Mereka yang Tidak Sempat Berbuka Puasa di RumahSetiap tahun Kindness Malaysia akan kembali dengan Projek Kurma di bulan Ramadan. Projek Kurma ini bertujuan untuk memudahkan orang ramai yang dalam perjalanan pulang dan tidak sempat berbuka di rumah. "Ramai yang terpaksa berbuka puasa dalam kereta atau dalam pengangkutan awam, itu sebabnya kami berikan mereka kurma. Mudah untuk mereka berbuka ringan dahulu." kata Fatin Amira Nabila selaku projek koordinator Projek Kurma.

Kurma Mariami menjadi pilihan

Kurma Mariami dipilih kerana kurma ini kering, enak dan paling penting boleh tahan lama. Pemilihan jenis kurma juga penting kerana di bulan Ramadan ini, setiap perbuatan kebaikan perlulah yang terbaik. Jika ada penaja lebih, satu hari nanti kita akan gunakan kurma Medjoul atau kurma Ajwa, menurut Fatin lagi. Lebih 40 kg kurma diagihkan kepada orang ramai bermula jam 6.30 petang di sekitar Masjid Jamek. Seramai 16 orang sukarelawan dari pelbagai latar belakang turut serta untuk agihkan kurma kepada orang ramai secara percuma.

Menurut Fatin lagi, pada mulanya orang ramai agak sukar untuk menerima kurma percuma ini kerana mereka sangkakan ini hanya gimik pemasaran. Ramai yang menolak untuk tidak menerima kurma percuma. Tetapi selepas menukar strategi dengan ucapan selamat berbuka dengan senyuman, orang ramai mula mengambil kurma percuma ini. Dalam tempoh 30 minit semua kurma telah diagihkan terus kepada orang ramai.

Sambutan orang ramai menggalakkan

Projek Kurma dilakukan di sekitar Masjid Jamek

Sukarelawan dari Camaroon juga turut serta

Penjelasan dibuat agar orang ramai faham

Kurma untuk semua
Projek Kurma tahun ini tiada tajaan daripada pihak korporat, tetapi ini tidak menghalang Kindness Malaysia untuk meneruskan tradisi Projek Kurma di bulan puasa. Tajaan untuk Projek Kurma ini mendapat perhatian penderma individu yang telah menaja keseluruhan kos Projek Kurma termasuk hidangan berbuka puasa untuk semua sukarelawan. Itulah keajaiban melakukan kebaikan. Kita berikan kurma percuma kepada orang ramai, ada pula dermawan yang baik hati menaja kami semua berbuka puasa di KFC.
Semua sukarelawan yang terlibat dengan Projek Kurma

Selain Projek Kurma, Kindness Malaysia juga menjalankan aktiviti lain seperti Projek TajaMereka dan Projek Petrol. Projek TajaMereka adalah aktiviti menaja mereka yang kurang berkemampuan berbuka puasa dan pada masa yang sama berbuka puasa sekali dengan mereka. Projek Petrol edisi khas bulan Ramadan ini akan memberi minyak petrol secara percuma kepada semua penunggang motorsikal bercc rendah. Dan minyak RON97 akan menjadi pilihan.

Bagi yang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Kindness Malaysia, boleh layari media sosial Kindness Malaysia di Facebook, Instagram dan Twitter. Bagi yang ingin menaja atau jadi sukarelawan, boleh hantarkan mesej di media sosial atau email ke support@kindness.my.

Projek Kurma dalam Harian Metro 27 Jun 2017


Muhammad bin Kamarulazizi
Pengasas
Kindness Malaysia

2 comments:

Halo,

Adakah anda sedang mencari pinjaman? Pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang dan lain-lain jenis pinjaman. Adakah anda telah dinafikan pinjaman oleh bank atau institusi kewangan atas sebarang sebab? Cari tidak lebih lagi kerana kami berada di sini untuk membantu anda dari segi kewangan. Kami menawarkan pinjaman yang dijamin kepada perniagaan dan individu dalam kadar faedah yang rendah dan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%. Sekiranya berminat, e-mel kepada kami hari ini untuk memohon dan mendapatkan pinjaman segera.
Tiada cek kredit diperlukan, 100% dijamin.

E-mel kami: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

adakah anda memerlukan pinjaman tulen untuk tujuan perniagaan atau membayar hutang anda hubungi Encik Kellie Wilson sekarang untuk pinjaman tulen melalui e-mel: Oceanicfinance113@gmail.com atau +1 (267) 725-7570

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...