About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Wednesday, December 6, 2017

Mengenang Kebaikan BagindaPada 12 Rabiulawwal 1439 Hijrah bersamaan hari Jumaat yang mulia, Kindness Malaysia telah mengadakan Projek Baginda bagi meraikan hari ulangtahun kelahiran ikon terulung Kindness Malaysia iaitu Nabi Muhammad S.A.W. Projek yang dinamakan Projek Baginda ini cukup terkenal di kalangan para sukarelawan kami kerana diadakan  setiap tahun. 

Sambil memberi sambil menerangkan tentang Hari Maulidur Rasul

Lokasi yang dipilih adalah di sekitar pasaraya Sogo, Kuala Lumpur. Sasaran kami adalah masyarakat umum pelbagai kaum di sekitar lokasi yang menjadi tumpuan di ibu kota Kuala Lumpur ini.  Sesuai dengan slogan Kindness Malaysia, demi menyebar kebaikan kepada sesiapa jua tanpa mengira umur, kaum, bangsa dan agama.

Hampir 600 madu stick percuma berjaya dipacking dan bersedia untuk diedarkan pada hari tersebut. Kenapa memilih madu stick? Madu stick ini kecil, mudah dibawa dan boleh terus dimakan selain sesuai untuk semua lapisan umur. Yang paling penting, madu stick adalah sebagai alternatif mudah untuk kita semua menikmati madu. Bukan senang nak mendapatkan madu secara percuma bukan? Madu juga sebagai makanan sunnah Nabi Muhammad S.A.W. Baginda sangat menggemari makanan yang manis seperti madu selain memberi khasiat yang baik untuk kesihatan. 

Sesi penerangan sebelum mengedar madu stick

Kami semua berkumpul di sebuah kedai di hadapan Sogo, Kuala Lumpur untuk mendengar sesi penerangan daripada Projek Koordinator pada hari itu. Kami diberi pendedahan kepada bagaimana cara mengedar madu stick serta sesi penerangan "do and don't", apa yang perlu dan tidak perlu dilakukan sepanjang projek berjalan. 

Kelibat sukarelawan yang baru pertama kali menyertai projek ini juga ada kelihatan. Ada yang berumur 16 tahun dan berbangsa Cina selain dua orang peserta dari badan Pertubuhan Komuniti Pandan Prihatin dan Empire Project. Secara keseluruhannya, hampir 25 orang sukarelawan termasuk rakan-rakan Kindness Malaysia bergabung tenaga mengedar madu stick pada petang itu.

Sukarelawan yang terlibat bersemangat untuk mengedar madu stick

Setelah fokus mendengar penerangan, kami mula mengedar madu stick. Madu stick dibahagikan kepada setiap sukarelawan supaya mereka dapat merasa sendiri pengalaman memberi kepada orang ramai. Madu stick diedar pada jam 5.00 petang. Pelbagai reaksi orang awam yang kami terima. Ramai yang menyambut baik madu stick ini tetapi ada juga yang menolak. Bukan mudah memberi walaupun secara percuma. Cabaran dan dugaan semasa memberi ini mengingatkan kita kepada betapa besarnya dugaan Nabi Muhammad S.A.W. dalam mengharungi kehidupan di zaman beliau. Ketabahan baginda menjadi pemangkin semangat kepada kami untuk menghadapi apa jua bentuk cabaran sepanjang Projek Baginda pada hari itu dan projek-projek menyebarkan kebaikan di Kindness Malaysia.

Reaksi orang awam 

Ada yang terkejut dan mula bertanya, "Kenapa nak bagi madu ini?" Salah seorang sukarelawan kami menjawab sambil tersenyum,"Hari ini kami berikan madu stick percuma sempena Maulidurrasul." Penerima terus mengambil tanpa ragu-ragu dan tersenyum malu mungkin kerana terlupa bahawa hari itu adalah Hari Maulidurrasul. Lihatlah betapa dekatnya Nabi Muhammad S.A.W. dengan ummatnya.

Lokasi di sekitar Sogo, kuala Lumpur yang menjadi tumpuan orang awam

Pemandu teksi juga turut menerima madu stick percuma dari kami

Kami hanya tersenyum kepada sebilangan orang awam yang menolak madu stick ini, tiada paksaan dalam menerima dan kami tidak berputus asa. Kami terus memberi baki madu stick yang masih ada. Alhamdulillah, berkat kesabaran semua, kami berasa lega kerana dalam masa setengah jam, 600 madu stick berjaya diedarkan. 

Penerima terdiri daripada pelbagai peringkat umur

Antara keluarga yang menyambut baik madu stick percuma

Senyuman si cilik buat kami tertawan


Semasa memberi, sukarelawan kami sempat beramah mesra dengan adik comel ini

Senyuman yang penerima berikan kepada kami, membuatkan kami semua gembira. Dengan nota yang tertera bersama-sama madu stick ini, kami percaya, penerima pasti terus terkenang baginda Rasulullah S.A.W. yang suka mengajak ummatnya melakukan kebaikan. 

"Sebaik-baik manusia ialah yang memberi manfaat kepada orang lain"

Kami semua berkumpul semula di tempat kami bermula  setelah berjaya mengedar stick madu. Sesi perkongsian oleh para sukarelawan selepas projek berakhir benar-benar membawa manfaat dan memberi pengalaman berguna kepada kami. 

Sahabat-sahabat Kindness Malaysia tekun mendengar perkongsian dari saudara Luqman

"Sebenarnya, kita perlu tahu adab semasa memberi dan menerima", antara perkongsian dari saudara Luqman, sukarelawan Kindness Malaysia.  

Sukarelawan berbangsa Cina yang pertama kali ikut serta

Sukarelawan berbangsa Cina yang pertama kali mendekati projek ini juga sempat berkongsi pengalaman dan menyatakan bahawa beliau seperti sudah lama mengenali kami di Kindness Malaysia walaupun baru pertama kali bertemu kami. Ya, sememangnya Kindness Malaysia amat mengalu-alukan sesiapa jua untuk menyertai sebarang projek yang kami adakan. 

Selain menyebarkan kebaikan dan mengenang baginda S.A.W, ternyata, projek sebegini dapat merapatkan ukhuwwah sesama kita. Ingatan kepada baginda Nabi Muhammad S.A.W. perlu kita lakukan dalam pelbagai cara seperti Projek Baginda, berselawat, mencontohi sifat-sifat terpuji baginda dan mengamalkan sunnah baginda. 

Didoakan semoga Projek Baginda terus mendapat tempat di hati masyarakat dan dapat diikuti oleh semua. Misi menyebarkan kebaikan akan terus tercemar di mana jua terutama di negara kita, Malaysia. 

Terima kasih kepada para penaja Projek Baginda dan semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam menjayakan Projek Baginda untuk tahun ini. Semoga kita bertemu lagi di 12 Rabiulawwal 1440H akan datang.

Sukarelawan bergambar kenangan sebagai penutup Projek Baginda

Salam Maulidur Rasul buat semua.

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ. كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ. وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ

Muhammad Haziq Sazali
Projek Koordinator
Kindness Malaysia1 comments:

terbaik! semoga usaha sebegini diteruskan

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...