About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Tuesday, December 19, 2017

Projek Explorace bersama Kindness Malaysia


Pasukan merupakan gabungan usaha, pengetahuan, kemahiran dan kebolehan yang boleh dilakukan secara sinergenik untuk menghasilkan prestasi sesuatu kerja melebihi input yang dilakukan secara bersendirian. Konsep berpasukan ini kami bawakan di dalam Program Explorace kami baru-baru ini dengan membawa sedikit kelainan iaitu berkonsepkan nilai-nilai kebaikan.

Program explorace kali ini melibatkan penyertaan pasukan daripada para pelajar tajaan yayasan terkemuka di Malaysia. Seramai 60 orang pelajar dalam lingkungan usia 13 tahun sehingga 17 tahun mengikuti proram ini. Explorace ini berlangsung di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur pada 17 Disember 2017 iaitu pada hari Ahad baru-baru ini.

Konsep kebaikan diterapkan dalam explorace kali ini memandangkan misi utama kami untuk memupuk nilai-nilai kebaikan di dalam diri anak-anak muda ini selain melengkapi salah satu pengisian Kem Bestari mereka.

Taklimat kepada sukarelawan

Program dimulakan seawal jam 12.00 tengahari di mana para sukarelawan diberi taklimat untuk menjaga checkpoint masing-masing. Ada juga sukarelawan yang ditugaskan sebagai runner  dan  fasalitator untuk setiap kumpulan. Sukarelawan turut diingatkan supaya bersedia dari segi mental dan fizikal kerana cuaca pada petang itu agak panas. Seramai 25 orang sukarelawan Kindness Malaysia dan tiga orang sukarelawan dari Aeno Malaysia terlibat untuk program ini. 

Sukarelawan Kindness Malaysia di checkpoint masing-masing

Dua orang sukarelawan akan menjaga setiap checkpoint. Terdapat 6 checkpoint untuk explorace kali ini di mana setiap checkpoint akan diberi tugasan tertentu sekiranya mereka tiba di checkpoint yang betul. Dengan hint yang diberi, para pelajar perlu mencari lokasi yang tepat untuk meneruskan tugasan seterusnya. Nampaknya, tugasan para pelajar bukanlah mudah. Agak mencabar! Lebih-lebih lagi, cuaca agak panas ditambah dengan taman tasik yang luas.

Fokus pada perbincangan dalam kumpulan


Pada jam 2.00 petang, para pelajar mula tiba di lokasi taman. Para pelajar diminta berkumpul untuk mendengar taklimat daripada fasalitator dan pengasas Kindness Malaysia. Mereka dibahagikan kepada 6 kumpulan di mana setiap kumpulan terdiri daripada 10 orang. Mereka seakan tidak sabar dan cukup bersemangat untuk memulakan explorace.

Para pelajar mula bergerak ke checkpoint masing-masing


Pada jam 2.30 petang, para pelajar mula bergerak ke checkpoint masing-masing berdasarkan peta dan tugasan yang diterima. Mereka sangat bersemangat dan bertenaga lebih-lebih lagi dapat melakukan tugasan secara berkumpulan.  Kerjasama dan interaksi mereka dalam kumpulan buat kami tertarik. Cukup fokus dan sentiasa memberi sokongan kepada ahli kumpulan mereka.

Kumpulan "Thuderbirds" hebat dengan gaya tersediri

Setiap kumpulan diberi masa 10 minit untuk menyelesaikan setiap tugasan. Antara tugasan yang perlu dilakukan adalan memberi duit sebanyak RM1 beserta nota kebaikan dan mereka perlu meletakkan duit tersebut di mana-mana di sekitar tasik . Jika orang awam mengambil wang tersebut, maka tugasan mereka mencapai matlamat. Mereka juga perlu melihat respon penerima. Gembira, sedih atau terkejut? Modul ini adalah sebagai pendedahan kepada para pelajar bahawa kebaikan itu perlu juga disebar walaupun dengan sekecil-kecil kebaikan. Walaupun bernilai RM1, nilainya tetap besar kepada penerima.

Salah satu lakonan melakukan kebaikan

Selain itu, ada juga tugasan di mana mereka perlu melakonkan watak-watak berbuat baik dan gambar tersebut perlu disertakan caption menarik dan perlu disebarkan di media sosial. Pemenang untuk tugasan tersebut dikira berdasarkan like, komen dan perkongsian terbanyak.


Antara tugasan di checkpoint 5


Salah satu tugasan di mana mereka perlu melakukan apa jua bentuk kebaikan kepada orang yang tidak dikenali. Tugasan ini agak menarik dan mereka kelihatan seronok apabila berdepan dengan orang yang tidak dikenali. Reaksi negatif mahupun positif yang mereka terima, perlu dikongsi selepas menyelesaikan tugasan tersebut dan markah dikira berdasarkan kreativiti masing-masing semasa melakukan kebaikan tersebut. Cabaran ini sedikit sebanyak memberi pendedahan kepada kesukaran hidup dan keberanian dalam menyelasaikan sesuatu masalah.

Dua pelajar cuba memujuk penerima 

Bagi  tugasan pembentangan, para pelajar dapat mempelajari teknik pengucapan yang berkesan dan dapat menilai respon yang diberi oleh pendengar. Modul ini secara amnya memberi pendedahan kepada pelajar untuk merasai sendiri bagaimana pengalaman menjadi seorang guru dan supaya mereka lebih fokus di dalam kelas nanti.

Senyuman adik-adik buat kami genbira

Walaupun keletihan, para pelajar berjaya menyudahkan explorace ini dengan jayanya. Terdapat beberapa kumpulan yang tidak sempat menyudahkan kesemua checkpoint memandangkan masa sudah tamat. Pun begitu, mereka tetap gembira dan kembali ke tempat berkumpul denga rasa lega dan puas. Walaupun taman ini agak luas, sekurang-kurangnya mereka dapat melihat keindahan flora dan fauna di sekitar tasik ini.

Sukarelawan juga sama-sama berjalan menuju ke tempat berkumpul dan berehat seketika sambil menjamu makanan yang disediakan.

Perkongsian salah seorang pelajar

Di akhir program, sesi perkongsian diadakan sebelum sesi penyampaian hadiah kepada para pemenang. Banyak perkongsian daripada pengalaman berguna yang mereka lalui sepanjang program berlangsung. Kegembiraan mereka dikongsi bersama. Ternyata mereka mampu membentuk jati diri masing-masing dan mampu mengawal emosi dalam pelbagai situasi. Pengasas Kindness Malaysia juga sempat menasihatkan mereka supaya melakukan kebaikan sekali dalam sehari.

Kumpulan pemenang bersama sukarelawan 

Wakil kumpulan tersenyum gembira menerima hadiah

Tahniah kepada kumpulan yang menang. Ternyata kegembiraan jelas terpancar di wajah mereka. Diharapkan anak-anak muda ini mendapat manfaat sebaiknya dari program kebaikan seperti ini dan merekalah pula yang akan menyambung menyebar kebaikan di masa-masa akan datang. Semoga program sebegini dapat memberi inspirasi kepada mereka untuk terus melakukan kebaikan.

Terima kasih kepada pihak AENO Malaysia kerana menaja minuman pada petang itu

Sukarelawan bergambar bersama para pelajar 

Terima kasih juga kepada para pelajar terlibat dan yayasan yang menaja para pelajar hebat ini. Tidak lupa juga kepada sukarelawan Kindness Malaysia serta semua yang membantu secara langsung mahupun tidak langsung dalam menjayakan program explorace ini. Tanpa anda semua, program kebaikan seperti ini pasti tidak dapat direalisasikan dengan jayanya.

Jumpa lagi di Explorace akan datang!!

Erin Ratna
Timbalan Pengerusi 2
Kindness Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...