About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, August 20, 2018

Projek Plastik Hitam oleh Kindness Malaysia

Kami bersiap sedia dengan sarung tangan dan  plastik hitam 

Aktiviti memberi makanan kepada gelandangan di jalanan yang telah lama kami tinggalkan bukan bermakna kami melupakan mereka sang gelandangan di jalanan tetapi kami telah datangkan satu idea baru yang dinamakan "Projek Plastik Hitam". Umum mengetahui, Kindness Malaysia sudah lama menghentikan aktiviti "Feed The Homeless" dan menggantikannya dengan Feed The Homeless di Pusat Transit Gelandangan (PTG) sekitar Kuala Lumpur. 


Dengan tambahan idea yang unik iaitu "Projek Plastik Hitam" ini yang membawa misi membersihkan sampah-sarap dan sisa makanan di sekitar kawasan gelandangan, maka idea ini telahpun kami realisasikan baru-baru ini. Masih mengekalkan lokasi yang sama iaitu di sekitar Mc'd Kotaraya dan di sekitar Kolej Segi di ibu kota Kuala Lumpur. Kami melihat para gelandangan masih menerima makanan daripada mereka yang menyumbang. Pun begitu, sisa-sisa makanan masih tidak dibersihkan.

Oleh itu, skuad Plastik Hitam dari Kindness Malaysia mengambl inisiatif ini untuk sama-sama membersihkan kawasan sekitar. Kos yang digunakan cukup murah dan mudah di mana kami hanya memerlukan sarung tangan getah, plastik hitam dan pencuci tangan sahaja. 

Pelajar uniten membersihkan sampah-sarap yang ada

Malam itu, kami bersama-sama para pelajar dari Uniten membersihkan kawasan sekitar yang menjadi tumpuan para gelandangan. Tiada niat lain di hati kami selain ingin membantu membersihkan bandaraya Kuala Lumpur dan memudahkan tugasa para pekerja cleaner di siang hari.

Sisa makanan dikumpulkan dan dibersihkan

Para pelajar dari Uniten ini berbangsa India dan kami sangat teruja dan terharu dengan kesungguhan mereka berkolaborasi bersama kami membersihkan kawasan terlibat. 

"Sebelum ini saya memang ada join aktiviti beri makanan kepada gelandangan tetapi kali ni, lain dari yang lain sebab kita tolong bersihkan sampah sarap yang ada. Saya rasa seronok!," kongsi salah seorang pelajar dari Uniten pada malam itu.

Kerjasama antara sukarelawan semasa membersihkan kawasan tersebut

Projek Plastik Hitam ini berakhir pada jam 2 pagi. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar sekali. Lega rasanya bila melihat kawasan sekitar menjadi kemas dan bersih.

Sesi perkongsian mengenai Projek Plastik Hitam

Kami semua berjalan menuju ke lokasi di mana kami berkumpul dan kami semua berkesempatan mengadakan perkongsian hasil dari program pada malam tersebut. Kami juga bertukar--tukar idea untuk mengadakan projek-projek yang akan datang. 

Gambar penutup selepas Projek Plastik Hitam

Projek Plastik Hitam ini akan kami teruskan pada masa-masa akan datang. Kepada sesiapa yang berminat untuk bersama-sama kami menggerakkan "Projek palstik Hitam" dengan lebih berjaya, bolehlah hubungi kami di facebook Kindness Malaysia.

Semoga dengan aktiviti seperti ini lebih banyak impak kebaikan akan lebih tersebar di serata tempat dan semoga lebih ramai yang akan sedar tentang kebersihan di sekitar kawasan gelandangan ini.  

Abdul Khalid Yusof
Projek Koordinator
Kindness Malaysia 


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...