About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, August 20, 2018

Ziarah Kindness Malaysia ke Kampung Santeh


Pada 28 Julai hingga 29 Julai 2018,  Kindness Malaysia telah menganjurkan program ziarah masyarakat Orang Asli di Kg. Santeh, Sungai Siput, Perak. Seramai 30 orang sukarelawan Kindness Malaysia dan AJK Jemaah Surau Ar-Shadiah, Pantai Dalam, telah menyantuni dan menziarahi masyarakat Orang Asli yang tinggal di kawasan pedalaman  yang terletak kira-kira 50 km dari Pekan Sungai Siput. Penduduk Kampung Santeh seramai 375 orang dan mempunyai 72 buah keluarga yang majoritinya menganut agama Islam.


Pemandangan yang indah di Kampung Santeh

Menikmati makan tengahari dengan bekal yang dibawa dan ubi kayu goreng


Setiba kami di Perkampungan Santeh dalam tengah hari, kami telah di sambut dengan meriah dan  dihidangkan makanan masakan masyarakat Orang Asli seperti ubi kayu. Kami turut berkongsi juadah yang dibawa bersama mereka untuk dinikmati bersama. Kebetulan program ziarah pada kali ini musim durian dan rambutan. Rezeki kami dihidangkan dengan pencuci mulut yang sangat lazat itu.

Buah durian dan rambutan yang dihidangkan untuk kami

Memasak sambil beramah mesra dengan penduduk kampungSelesai  makan tengah hari, kami terus bergotong royong bersama penduduk kampung memasang khemah bagi memudahkan aktiviti dijalankan sepanjang kami berada disana. Disamping beberepa orang sukarelawan bersiap sedia untuk acara seterusnya iaitu  sukaneka dan makan malam.

Sukarelawan membantu penduduk kampung memasang khemah

Alhamdulillah khemah dapat didirikan


Acara dimulakan dengan pertandingan mewarna untuk kanak-kanak. Seramai 60 orang kanak-kanak yang turut serta dalam pertandingan mewarna ini. Mereka sungguh bersemangat untuk menyertai pertandingan mewarna dan mempunyai bakat yang tersendiri dalam mewarna.   Kemudian, setelah selesai pertandingan mewarna, pertandingan sukaneka Nerf telah dijalankan. Pertandingan ini dianjur oleh Leg Godt Play well dan hadiah telah ditaja oleh LBK Malaysia (Legion of Bricks Keeper Malaysia). Ramai yang dapat menembak dengan tepat kearah sasaran. Semua kanak-kanak gembira dan bersemangat untuk menyertai pertandingan ini.

kanak-kanak semangat mewarna


Ramai yang mempunyai bakat mewarna

Ramai kanak-kanak yang menyertai pertandingan mewarna

Salah seorang sukarelawan membantu kanak-kanak untuk mewarna

Pertandingan Nurf menarik minat kanak-kanak

Semua kanak-kanak ingin menyertai pertandingan menembak tepat ini.


Di sebelah petang pula,  acara diteruskan selepas Asar dengan mandi sungai bersama anak-anak orang asli berdekatan dengan kampung Santeh. Aktiviti ini yang paling di tunggu-tunggu oleh sukarelawan. Melihat alam anugerah ciptaan Allah yang sangat cantik memukau kami sebentar. Air sungai yang mengalir sangat jernih dan sejuk menaikkan semangat kami untuk terjun ke dalam sungai. Selesai di sungai, kami terus bersiap sedia untuk solat Maghrib berjemaah.

Sungai yang jernih dan sejuk

Sukarelawan dan kanak-kanak seronok mandi sungai


Jam 7.30 petang, penduduk kampung dan sukarelawan solat berjemaah waktu Mahgrib dan Isya'. Pengisian antara Maghrib dan Isya' diisi dengan ucapan dari Abang Karim ( Ketua Rombongan) dan diikuti tazkirah yang di sampaikan oleh Imam Surau Kg. Santeh, İaitu ustaz Muhammad yang juga ditugaskan untuk mengajar dan  memantau para jemaah dan penduduk Kg Santeh.

Kuliah Maghrib yang disampaikan oleh Ustaz MuhammadSolat berjemaah bersama penduduk kampung


Selesai tazkirah, sesi perkongsian dan solat Isya', penduduk kampung dan para sukarelawan dihidangkan jamuan makan malam hasil gotong royong bersama penduduk kampung. Ada juga hidangan istimewa dari orang kampung hasil tangkapan ikan di sungai, sayur kampung dan sambal istimewa. Hidangan istimewa mewa yang membuka selera kami pada malam itu. Antara menu yang disediakan ialah kari ayam, ayam amasak kicap, tumis sayur kubis, tumis pucuk paku, masak lemak pucuk ubi, ikan tiga rasa, sambal tumbuk ikan bilis dan ikan masin. Seperti biasa ubi kayu goreng, durian dan rambutan turut disediakan sebagai pencuci mulut. Selepas makan malam, aktiviti diteruskan dengan bersantai dan ramah mesra bersama orang kampung sebelum kami berehat dan tidur

Makan malam yang di masak oleh penduduk kampung dan sukarelawan


Durian yang menjadi tumpuan sebagai pencuci mulut selepas makan

Sesi ramah mesra bersama penduduk kampung turut disediakan rambutan dan durian


Keesokan harinya di mulakan dengan solat jemaah subuh dan di ikuti kuliah subuh yang di sampaikan oleh ustaz Muhammad. Selepas kuliah subuh, diteruskan dengan persiapan sarapan pagi iaitu  Mee goreng dan Bihun goreng masakkan Abang Karim dan para sukarelawan serta penduduk kampung yang lain. Semua sukarelawan menikmatinya dengan penuh berselera.

Selesai sarapan pagi, aktiviti diteruskan dengan sukaneka dewasa Pertandingan Sumpit. Seramai 15 Orang penduduk kampung telah mengambil bahagian dan tidak melepaskan peluang untuk merebut hadiah setiap kali tembakan yang terkena pada belon.

Antara yang menyertai pertandingan menyumpit

Salah seorang penduduk kampung sedang menunjukkan aksi menyumpit


Program berakhir dan diteruskan dengan  sumbangan seperti keperluan asas kepada penduduk kampung hasil daripada kutipan sumbangan orang ramai melalui para sukarelawan. Kami juga turut membeli hasil buah durian dan rambutan daripada penduduk kampung sebagai buah tangan pulang ke Kuala Lumpur. Sebelum berangkat pulang para sukarelawan tidak melepaskan peluang untuk bergambar kenang-kenangan bersama Orang Kampung Santeh.

Gambar kenang-kenangan sebahagaian daripada sukarelawan

Tempat rehat yang dihasilkan oleh hasil seni penduduk Kampung Santeh


Terima kasih diucapkan kepada semua yang terlibat terutama para sukarelawan Kindness Malaysia dan Jemaah Surau Ar-Syadiah Pantai Dalam, dalam menjayakan program ziarah Kindness Malaysia ke Kampung Santeh. Jutaan terima kasih diucapkan kepada para penaja yang banyak menyumbang bagi melaksanakan program ini. Semoga aktiviti ini dapat dianjurkan lagi bagi mendekatkan kita dengan masyarakat orang asli serta mendidik diri untuk lebih bersyukur dengan nikmat yang di beri kepada kita. Terima kasih.


AMRAIL DANIAL BIN ALIAS
PROJEK KOORDINATOR 
KINDNESS MALAYSIA

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...