About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Sunday, May 11, 2008

Part 1: Study Visit ke Perkampungan Orang Asli, Raub

Trip dakwah ke perkampungan orang asli

Kami berkumpul di ASDAF pada jam 10 malam hari Jumaat ( 9 May 08). Program 2 hari 2 malam kali ini melibatkan 20 volunteer dari Telekom Malaysia, PDRM dan Muslim Aid Asia. Program diketuai oleh Pengetua ASDAF iaitu Ustaz Hasmadi, atau lebih dikenali sebagai Pak Abu. Program ini lebih berbentuk follow up dakwah kepada masyarakat orang asli. Sebelum bertolak, kami sempat mengagihkan cokelat untuk anak-anak yatim di ASDAF.

Pengagihan cokelat

Lebih kurang 5 biji kereta bertolak dari ASDAF ke Raub. Kami bergerak jam 11 malam, dan tiba di Masjid Muhajirin, Raub jam 2 pagi. Kami tidur dan merehatkan diri sebelum bertolak dengan bot ke perkampungan orang asli di Kampung Raung.

di Masjid Muhajirin

Tempat berehat

Selepas sarapan pagi, dalam pukul 10 kami menaiki bot ke Kampung Harong. Perjalanan atas bot mengambil masa hampir tiga jam. Kami tiba di Kampung Harong tengahari. Yg paling gembira menyambut kedatangan kami ialah anak-anak kecil orang asli. Dengan semangat mereka bantu angkatkan barang-barang.

Bersama-sama mengangkut barang ke bot

Sebahagian bot yang digunakan

bot menggunakan kuasa 30hp

Dengan kerjasama orang-orang asli ini, kami pun bersama-sama menyediakan makanan tengahari. Daging ayam mentah telah dibawa oleh volunteer TM. Pihak perempuan akan sediakan bahan-bahan seperti bawang, kentang dan pihak lelaki akan sediakan kuali, dan hidupkan api.
selamba adik kecil ini angkut beras 10kg

sama-sama menyediakan makanan


Sementara menunggu makanan masak, lolipop diadihkan kepada semua!

semua mahukan lolipop!

gembira bersama lolipop2 masing2p/s part 2 selepas ini

-Muhammad-

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...