About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Thursday, July 10, 2008

Dari Sarawak ke Kuala Lumpur...

Dalam persiapan untuk program motivasi Glitters of Tomorrow, datang seorang pemuda terkial2 di pintu ofis. Saya tanya apa yang boleh saya bantu. Mulanya saya ingatkan dia datang untuk aqiqah atau sedeqah perigi, rupanya dia sedang mencari kerja. Menurutnya, dia datang dari Sarawak, untuk cari kerja di KL. Hampir sebulan merantau di KL, pagi tadi dia mendapat offer untuk kerja di KL Sentral, dan insyaAllah esok dia akan mula kerja.

Ikut polisi Muslim Aid Asia, kami tidak dibenarkan untuk memberi bantuan direct kepada individu. Hal ini kerana untuk mengelakkan duit sumbangan disalah gunakan. Muslim Aid Asia hanya boleh beri peruntukan untuk program-program atau aktiviti untuk orang ramai secara menyeluruh.Teringat saya pada satu movie melayu beberapa hari lepas dimana lelaki itu lakonan Rosyam Nor dari kampung datang ke KL mencari pekerjaan. Keadaannya agak sama dengan saudara dari Sarawak yg bernama Ibrahim ini.

Kami di Muslim Aid Asia, hanya mampu mengeluarkan duit dari poket sendiri untuk membantu saudara ini. Saudara ini amat berbesar hati, dan katanya, insyaAllah dia akan datang melawat ke pejabat Muslim Aid Asia, selepas dia mula bekerja di KL Sentral. Semoga Allah murahkan jalan hidupnya untuk mencari rezeki di kota metropolitan Kuala Lumpur.

-Muhammad bin Kamarulazizi-
Muslim Aid Asia

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...