About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Wednesday, November 30, 2011

Hari Pertama di Palestine

tibanya di Palestine, negara jajahan Israel


22 Nov 2011 - Melalui Allenby Bridge, kami tiba di sempadan Palestine yang dikuasai oleh regim Israel. Alhamdulillah imigresen berjalan dengan lancar walaupun ada sedikit hiccups, dimana 2 org telah ditahan untuk pemeriksaan lanjut. Dua orang yang ditahan ini berkemungkinan merupakan prosedur biasa dan diajukan soalan-soalan yang adalakalanya mempunyai unsur provokasi. Alhamdulillah, dua orang mengikuti jemaah kami ini tenang menjawab semua soalan dan dilepaskan. Seluruh proses mendapatkan visa dan selesai dalam tempoh sejam.

Sebelum ini saya mendapat tahu proses untuk melepasi imigresen Israel akan mengambil masa lebih 4 jam. Lebih2 lagi bagi pengunjung yang berumur antara 20 hingga 40 tahun yang dianggap 'threat' bagi kerajaan zionis ini. Apa yang dapat saya lihat, wajah-wajah tentera Zionis ini sebenarnya takut dengan orang-orang Islam. Sepanjang masa mereka akan berkepit dengan M16 sebagai pelindung mereka. Ini yang dapat dikatakan sebagai takut pada bayang sendiri.

Lokasi imigresen ini di tengah2 gurun dan apa yang menghairankan ialah imigresen ini dipenuhi dengan lalat. Sebagaimana Allah menunjuk hinanya Firaun dengan lalat, mungkin begitu juga Allah tunjukkan Zionis laknatullah ini juga hina dengan jumlah lalat yang luar biasa di imigresen mereka. Golongan Yahudi yang datang tinggal di Israel ini asalnya dari merata tempat. Bagi yang berkulit hitam seperti dari Etophia, mereka merupakan Yahudi kasta rendah dan bekerja bahagian kontrak dan berpendapatan rendah. Berbeza dengan Yahudi yang berkulit putih memegang jawatan-jawatan yang berpendapatan tinggi (sumber dari salah seorang sukarelawan yang pernah bertugas di Palestine).

di makam Nabi Musa

Selesai imigresen, kami terus bergerak ke makam nabi Musa. Di sini kami solat jamak Zohor dan Asar sebelum meneruskan perjalanan ke Jericho, sebuah bandar yang dikuasai oleh polis Palestine. Keadaan sebelum tiba Jericho ini gersang, panas dan tidak mempunyai pokok. Jericho ini merupakan antara bandar yang paling rendah di dunia, dan dikatakan dahulunya sebuah oasis. Kami makan tengahari di sini sebelum bertolak ke Nazareth, atau dalam Bahasa Arabnya, Nazirah.

kawasan gersang di Jericho

kawasan pertanian yang diusahakan oleh Yahudi, Israel


kurma keluaran Israel yang bersaiz besar dan rasanya juga amat sedap

kenderaan dengan nombor plate berwarna kuning kepunyaan masyarakat Yahudi sahaja

nombor plate berwarna putih kepunyaan masyarakat Palestine

Dari Jericho kami terus ke Nazareth, sebuah bandar dibawah jajahan Israel. Di sini tanah kelihatan amat subur dengan pelbagai tanaman yang tumbuh dengan sihat. Golongan Yahudi ini mempunyai kepakaran dalam industri pertanian dan pelbagai cara dilakukan untuk menanam sayur-sayuran dan buah-buahan dengan subuh. Warga Palestine dari Jericho tidak dibenarkan untuk memasuki Nazareth kecuali dengan mendapatkan pas dari pihak berkuasa Israel. Bagi membezakan kenderaan Israel dan Palestine, warna papan nombor plate bagi penduduk Israel ialah kuning dan warga Palestine berwarna putih.

Keesokan harinya perjalanan diteruskan ke Hebron.

Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...