About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Sunday, January 29, 2012

Mencapai Hajat Kita dan Mereka

Hujung minggu kali ini saya berkesempatan untuk melawat Rumah Titian Kaseh (RTK) di Titiwangsa. Salah seorang sukarelawan Muslim Aid telah menyampaikan hajat untuk membantu anak-anak yatim dan kurang berkemampuan dan saya terus mencadangkan RTK. Ini ziarah kedua saya bulan ini di RTK dan dalam beberapa minggu lepas saya telah datang untuk program membuat sos bersama ibu-ibu tunggal di RTK.

 Makpah bersama produk sos RTK

Alhamdulillah, saya dapat berjumpa dengan Makpah, dan beliau telah menyatakan sos cili dan sos tomato kini sudah mempunyai tempahan dibeberapa lokasi di Kuala Lumpur. Saya kagum dengan cara Makpah, yang bukan sahaja sebagai pengurus di RTK, tetapi juga sebagai fundraiser, marketer untuk produk-produk industri makanan keluaran RTK. Produk sos cili dan sos tomato dipekkan bergantung kepada permintaan pelanggan antara setengah kilo hingga ke lima kilo sepek.

Walaupun Makpah sibuk dengan pengurusan RTK, melayan karenah anak-anak dan juga ibu-ibu, Makpah sempat juga berbual dan serba sedikit berkongsi pengalamannya dengan saya dan sukarelawan Muslim Aid yang bakal membatu pembelajaran anak-anak RTK.

"Mat, bila kita ada sesuatu hajat yang tidak terlaksana, kita cuba bantu permudahkan hajat orang lain, insyaAllah hajat kita juga akan tercapai. Ramai orang datang RTK, bantu anak-anak dan penghuni RTK, tak lama lepas itu mereka datang kembali, kata mereka rezeki makin bertambah, bisnes bertambah maju." kata Makpah.

Peringatan yang diberikan kepada saya sememangnya memberi kesan kepada hati saya. Bila kali terakhir saya permudahkan hajat orang lain? Saya teringat kata-kata Makpah ini pernah disebut di dalam hadis dan syukur pada Allah saya terjumpa sebuah hadis yang hampir serupa dengan kata Makpah.

"Seorang muslim itu adalah saudara bagi muslim lain. Beliau tidak boleh menzalimi dan menyusahkannya. Barangsiapa yang mahu memenuhi hajat saudaranya, maka Allah pun akan berkenan memenuhi hajatnya. Barangsiapa yang melapangkan satu kesusahan kepada seorang muslim, maka Allah akan melapangkan salah satu kesusahan di antara kesusahan-kesusahan Hari Kiamat nanti. Barangsiapa yang menutup keaiban seseorang muslim, maka Allah akan menutup keaibannya pada Hari Kiamat."~ Hadis riwayat Bukhari & Muslim
Sememangnya benar kata Makpah, dalam hadis sendiri, Rasulullah pun sendiri mengatakan begitu. Masuk tahun 2012 ini, banyak hajat yang saya ada, dan kebanyakan hajat-hajat yang ingin dilakukan itu agak kelam, saya sendiri tidak nampak jalannya. Namun berbekalkan hadis Rasulullah, nasihat Makpah lagi, insyaAllah saya akan usahakan agar hajat dan impian saya dapat dilaksanakan. Masa yang sama, tidak perlu lagi kita melengahkan bantuan hajat-hajat saudara, rakan atau orang-orang yang mungkin tidak dikenali. Kita sendiri tidak tahu, adakalanya dengan belanja kawan kita makan pun mungkin cukup bermakna buat dirinya yang pada masa itu agak kesempitan wang. Semoga usaha kita kearah kebaikan diterima dan diberkatiNya, insyaAllah.
bersama rakan di Pulau Pinang memberi kepada homeless


Muhammad bin Kamarulazizi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...