About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Sunday, January 26, 2014

Hasilkan Produk Seri Kaya Bersama Warga Anak YatimAlhamdulillah, selesai sebuah lagi projek di bawah Kindness yang diberi nama Projek Bikin Sendiri. Projek kali ini mensasarkan anak-anak yatim dan miskin dari Asrama Darul Falah (ASDAF). Projek yang mendapat kerjasama dari Bom Kitchen ini mengajar warga ASDAF cara untuk menghasilkan seri kaya pelbagai perisa.

adik-adik ASDAF menyediakan packaging dan label yang  penting jika produk ingin dikomersialkan

Chef Azry menerangkan bahan-bahan yang diperlukan disediakan

adik-adik ASDAF salin resepi seri kaya


Bermula dengan bahan-bahan seperti tepung gandum, tepung jagung, telur dan gula, anak-anak ASDAF mempelajari cara untuk menghasilkan seri kaya. Seri kaya yang dihasilkan pula dalam pelbagai perisa seperti seri kaya pandan, jagung, keladi, durian, blueberry, stroberi, cappoccino dan coklat. Kelas kemahiran diri ini memberi peluang kepada anak-anak ASDAF mempelajari sendiri cara menghasilkan seri kaya sendiri. Menurut Chef Azry dari Bom Kitchen, tujuan diadakan kelas ini adalah untuk menambahkan kemahiran, dan mungkin dapat memberi manfaat kepada mereka selepas mereka tamat sekolah. 

adik-adik ASDAF melakukan sukatan berdasarkan apa yang diajar oleh Chef Azry

masing-masing gembira untuk hasilkan seri kaya

bahan-bahan yang dicampur perlu digaulkan hingga pekat

seri kaya yang sudah pekat
antara seri kaya yang sudah dihasilkan
besama pengetua ASDAF, Ustaz Zulyadain


InsyaAllah Projek Bikin Sendiri ini dapat diperluaskan lagi ke rumah-rumah kebajikan yang lain. Bagi yang berminat untuk mempelajari kemahiran seperti menghasilkan seri kaya, atau produk makanan lain seperti sos tomato, sos tiram, mayonis dan lain-lain, boleh hubungi Chef Azry di laman Facebook Bom Kitchen. Pada yang berminat untuk menaja projek sebegini, boleh maklumkan terus kepada saya di matt@kindness.my.

Muhammad bin Kamarulazizi
Pengasas Kindness
www.facebook.com/kindness.my


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...