About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Friday, October 3, 2014

Subsidi Minyak Dikurangkan dan Projek Petrol


Rakyat Malaysia dikejutkan dengan pengurangan subsidi minyak sebanyak dua puluh sen dan haga terbaru bagi seliter RON 95 kini ialah RM2.30 berbanding dengan sebelum ini sebanyak RM2.10 perliter. Laman sosial terus dihujani dengan pelbagai reaksi dan kebanyakan respon daripada orang ramai ada yang sinikal, mahupun yang sedih.

sukarelawan bersiap sedia dengan duit petrol dan nota Kindness

ada yang seperti tidak percaya

nak ambil atau tidak ambil

Sehubungan dengan itu, warga komuniti Kindness Dot My (Kindness) telah mengambil inisiatif kecil untuk menceriakan orang ramai dengan Projek Petrol. RM2 dikepilkan bersama nota dan diberikan kepada orang ramai yang sedang mengisi minyak. Beberapa lokasi di Lembah Kelang seperti di Subang Jaya, Shah Alam, Cheras, Desa Mentari, Jalan Ipoh dan Bangsar dikenal pasti untuk perlaksanaan projek ini.

penerima di Subang Jaya

duit petrol percuma

pemandu bas juga tidak ketinggalan

eh betul ke ni?

yang memberi dan menerima sama-sama gembira

Projek bermula jam 9 malam dan sukarelawan Kindness sudah bersiap sedia dengan hadiah petrol. Pelbagai reaksi daripada orang ramai apabila menerima duit petrol beserta nota ini. Ada yang begitu gembira dan berulang-ulang kali ucapkan terima kasih. Ada juga yang pada awalnya tidak mahu mengambil, tetapi setelah dibaca nota yang diberikan, terus ambil dengan senyuman. Dalam pemberian kepada orang ramai, ada seorang atau dua yang langsung tidak mahu ambil, mungkin berasa skeptikal dengan idea memberi duit petrol kepada orang ramai secara percuma tanpa mengharap apa-apa balasan ini sukar diterima akal.

duit petrol dan nota Kindness

Walauapapun, sukarelawan Kindness sangat gembira apabila berpeluang untuk buatkan orang ramai ceria dengan pemberian hadiah petrol ini. Terima kasih kepada penaja bagi projek kali ini dan juga sukarelawan serta semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.


Muhammad bin Kamarulazizi
Pengasas
Kindness Dot My
www.facebook.com/kindness.my

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...