About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Monday, December 14, 2015

Idea Kreatif Melakukan Kebaikan: Projek Tiket dari Kindness Malaysia11 Disember 2015 - Jumaat yang indah dengan iringan renyai-renyai hujan. Hamba lalui perjalanan petang itu dari Kuala Lumpur ke Terminal Bersepadu Selatan dengan keadaan jalan raya yang agak sesak demi sebuah misi.

Keterbatasan waktu bukanlah penghalang untuk hamba lunaskan apa yang hamba terima hasil dari ruang dan peluang yang telah diberi oleh pihak Kindness Malaysia untuk merealisasikan misi kami pada hari ini.

Misi ini kami simpulkan sebagai “ProjekTiket” dengan motif utama memberi duit tiket bas secara percuma kepada mereka-mereka yang ingin pulang ke kampung halaman atau ke mana-mana destinasi pada malam tersebut.

peringkat awal persediaan di TBS

sediakan nota secukupnya
Menggalas amanah sebagai perakam video dari sudut tertentu untuk merakam reaksi wajah yang terpancar di setiap wajah-wajah bertuah pada malam itu bukanlah sesuatu yang mudah. Merakam secara rahsia atau dalam erti kata “senyap-senyap”.

Fuhhhhh… sedikit gementar juga hamba. Menegur orang awam secara spontan juga bukan suatu tugasan yang mudah. Tetapi dengan semangat dan kerjasama rakan-rakan Kindness yang lain, alhamdulillah.. misi ini tetap diteruskan juga.

“ProjekTiket” dimulakan dengan briefing sebagai mukadimah kepada apa yang wajar dan tidak wajar kami lakukan. Penerangan ini sedikit sebanyak dapat memberi gambaran awal bagaimana perlaksanaan “ProjekTiket” ini.

briefing dilakukan sebelum memulakan Projek Tiket

Misi mencari mangsa

Seawal jam 8 malam, dengan namamu Allah.. kami mula bergerak ke lokasi utama di kaunter-kaunter tiket bas bagi mencari sasaran-sasaran penerima “ProjekTiket”. Sukarelawan-sukarelawan yang lain mula mengambil posisi masing-masing dan watak-watak para pelakon dari Kindness mula memainkan peranan.

Hamba mula bergerak..merakam reaksi dan perbualan si pembeli tiket bas. Rata-rata meraka tidak menyedari kehadiran kami. Pelakon kami beratur dari belakang penerima-penerima “ProjekTiket” dan sekali kala para pelakon kami mencelah memulakan perbualan dengan golongan sasaran. Sampai di kaunter tiket, para pelakon Kindness terus meletakkan duit tiket percuma beserta nota “KAMI BAYARKAN TIKET BAS ANDA. SEMOGA SELAMAT PULANG & LUANGKANLAH MASA BERSAMA KELUARGA ANDA” semasa mereka mula mengeluarkan duit dari dompet mereka untuk membayar tiket bas.

Wah! Macam-macam reaksi riak muka yang terpampang dari wajah mereka. Ada yang terkejut, ada yang terpinga-pinga dan paling best yang tersenyum tu buat hamba rasa seronok sangat. Eh! Ada juga yang buat dekkk je… alahai.. terkejut agaknya.. atau mungkin tidak menyedari duit free di depan mata tu adalah untuk mereka.

antara camerawoman yang sudah sedia untuk merakam

salah seorang "mangsa" Projek Tiket

Dalam hati .. ALHAMDULILLAH… syukur kerana mereka gembira sebab dapat duit secara percuma. Siapa yang tak nak duit free kan? Tetapi hamba lebih gembira jika mereka dapat mendalami apa yang kami cuba sampaikan pada hari ini. InshaAllah…

Pun begitu ada juga halangan demi halangan yang kami tempuhi sepanjang melaksanakan “ProjekTiket” ini. Sasaran kami ada yang tak jadi nak beli tiket dan ada pula yang kehabisan tiket bas. Jadi, kami terpaksa mencari sasaran lain pula. Kalau tak sabar ni, memang terbaring lah kat situ kan.. maklumlah letih sebab lama berdiri kan. 

Di saat-saat “ProjekTiket” ini berakhir, ada juga yang cuba mmenawarkan hamba untuk memberi duit tiket kepada sasaran. Allah.. rasa macam nak buat macam tak nak buat pun ada. Hamba bukan seorang yg confident utk menegur orang secara tiba-tiba di khalayak ramai. Arghhhhh…. !

Last but not least, hamba terpaksa menolak tawaran tersebut dek kerana kurang confident dalam diri. Bila nak ada confident dalam diri ni, iman? 

penutup dan post mortem

Golongan sasaran “ProjekTiket” pada hari ini kami pilih secara rawak, ada student, ada orang perseorangan, ada keluarga yang bersama anak, ada pak cik dan mak cik dan ada juga seorang pelancong asing.

Dengan tujuan utama MEMBERI INSPIRASI kepada orang ramai unuk melakukan kebaikan kepada semua, hamba rasakan “ProjekTiket” ini telah berjaya menambat hati sasaran kami pada hari tersebut. Hamba yakin meraka akan berkali-kali membaca nota ringkas dari Kindess dan pasti tersenyum sendiri di dalam bas sepanjang perjalanan menuju ke destnasi masing-masing.

Besar harapan hamba agar “ProjekTiket” ini dapat memberi ilham kepada bukan sahaja orang ramai yang berada di TBS pada hari ini tetapi kepada semua pembaca coretan ini untuk melakukan kebaikan kepada orang lain.

TERIMA KASIH ALLAH kerana menghadirkan KINDNESS kepada hamba dan rakan-rakan sukarelawan untuk memberi inspirasi kepada orang ramai agar melakukan kebaikan kepada semua tidak kira siapa pun mereka. Hamba percaya setiap kebaikan yang kita lakukan dengan ikhlas, DIA pasti akan membalas dengan kebaikan juga.

Hamba percaya setiap dari meraka yang terlibat dengan “ProjekTiket” ini punya jiwa-jiwa yang besar untuk terus bergabung tenaga memberi inspirasi kepada semua agar melakukan kebaikan. Ukhuwwah fillah-persahabatan kerana Allah juga hamba rasakan telah lama tersemat di jiwa-jiwa mereka.

Selamat maju jaya KINDNESS MALAYSIA!!

Sedikit pesanan buat semua…

Lakukanlah semua kebaikan dengan IKHLAS:

- dengan segala kemampuan yang kita ada

- dengan pelbagai cara selagi ia tidak melampaui batas

- di setiap tenpat yang dirasakan sesuai

- di setiap saat dan masa terluang yang kita

- kepada SEMUA orang

- selagi nafas kita ada

Ilham rasa seorang “hamba”,Iman Nur Alia
Sukarelawan
Kindness Malaysia
www.facebook.com/kindness.my
#ByEveryoneForEveryone

1 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...