About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Saturday, December 12, 2015

Projek Seringgit Anjuran Kindness Malaysia Kembali di Bandar Tasik Selatan11 Disember 2015 – Terminal Bersepadu Selatan, Bandar Tasik Selatan. Syukur Alhamdulillah Team Kindness Malaysia Berjaya melaksanakan aktiviti peduli masyarakat demi mengembangkan semangat kebaikan kepada semua insan iaitu itu Projek Seringgit. Lokasi LRT Bandar Tasik Selatan telah dipilih berdasarkan kesesuaian dengan tarikh, masa dan kesibukan masyarakat yang baru sahaja pulang dari tempat bekerja.

Sebelum aktiviti ini dijalankan, kami telah berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mengedarkan RM 1.00 kepada individu yang bertuah pada hari tersebut. Sesi penerangan telah diketuai oleh Pengasas Kindness Malaysia, Encik  Muhammad Kamarulazizi memandangkan ada sukarelawan yang baru pertama kali yang menyertai aktiviti seperti ini. Beliau telah mengingatkan semua sukarelawan agar bersedia untuk menerima sebarang kemungkinan. Kawasan tumpuan ialah di hentian bas, dua laluan utama ke stesen LRT dan di mesin pembelian tiket. 

tidak semudah itu untuk meyakinkan orang ramai tentang Projek Seringgit

sukarelawan yang bersedia untuk Projek Seringgit

Antara penerima Projek Seringgit

penerima gembira sehingga selfie sekali bersama sukarelawan

adik kecik juga antara penerima

penerima juga bertanyakan beberapa soalan untuk kepastian
 Semasa aktiviti ini dijalankan, beberapa sukarelawan baru agak terkejut, gugup gementar dan ada yang patah semangat. Ini kerana kebanyakan responden pada ketika itu menolak pemberian RM1.00 serta bersikap pesimis dengan usaha kami. Kami tidak mahu menyalahkan mereka , boleh jadi ada silapnya dalam cara kami mendekati mereka. Atau mungkin mereka bimbang akan ditipu berdasarkan maklumat daripada sumber media atau melalui pengalaman buruk sendiri. Namun setelah dibimbing dan ditunjuk ajar oleh beberapa sukarelawan yang berpengalaman, segala kepayahan itu dapat diatasi. Salah satu contoh buah fikiran yang bernas ialah meminta responden membaca mesej yang terselit pada RM1.00, lalu kami serahkan kepada mereka. Alhamdulillah, pabila raut wajah mereka mula mengukir senyuman, timbul rasa syukur ke hadrat Ilahi. Sekurang-kurangnya hajat kami untuk menyampaikan kebaikan kepada masyarakat mula tercapai.

adik beradik sukarelawan

mudahnya melakukan kebaikan
Pihak Kindness Malaysia ingin memberikan jutaan penghargaan kepada para dermawan yang tergerak hatinya untuk menderma demi projek ini. Tak lupa juga kepada para sukarelawan yang sanggup hadir walaupun menempuhi kesibukan kerja dan aktiviti keluarga. Kesimpulannya, jauh perjalanan lagi dalam membentuk masyarakat yang positif mindanya dan berlumba-lumba membuat kebaikan. Namun, dengan izin Yang Maha Berkuasa, impian ini pasti akan tercapai.

Muhammad Nazim Aziz                             
Projek Koordinator
Kindness Malaysia
www.facebook.com/kindness.my

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...