About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Wednesday, December 30, 2015

Projek Tiket Oleh Kindness Malaysia


Saban hari saya memikirkan aktiviti kebaikan yang dapat beri inspirasi kepada orang ramai untuk terus lakukan kebaikan. Suatu ketika semasa melayari laman sosial Facebook, saya terlihat satu posting dimana seorang pelajar yang tidak cukup beberapa sen untuk pulang ke kampung tidak dapat membeli tiket bas. Walaupun sudah merayu di kaunter tiket, namun tidak juga berjaya. Di sini timbulnya ilham untuk lakukan projek tiket.

Modus operandi projek tiket agak mudah. Kita kenal pasti individu atau keluarga yang ingin balik kampung dengan ikut mereka beratur di kaunter tiket, kemudian apabila dapat tahu harga tiket, kami terus bayarkan harga tiket tersebut. Reaksi yang kami terima itu yang tidak ternilai. Selepas kami muat naik video pendek di laman Facebook Kindness Malaysia, ramai juga rakan-rakan saya yang bertanya, dimana dapat dana untuk lakukan projek ini? Jawapan saya mudah sahaja. Setiap sukarelawan yang aktif dengan Kindness Malaysia akan mempunyai poket kindness mereka sendiri. Duit yang terkumpul dari poket kindness ini digunakan untuk projek tiket. Beberapa orang sukarelawan mengeluarkan duit dari poket kindness masing-masing. 

barisan sukarelawan Kindness Malaysia


Anggaran duit yang terkumpul dalam RM500 dari poket kindness sukarelawan yang hadir. Jumlah penerima lebih kurang 8 individu dan juga 2 keluarga. Objektif projek tiket ini sejajar dengan misi penubuhan Kindness Malaysia iaitu untuk memberi inspirasi kepada orang ramai untuk melakukan kebaikan tidak kira tempat, masa atau pada sesiapa pun. Projek tiket ini tidak dilihat sebagai satu cara untuk mengurangkan beban hidup, tetapi untuk menerapkan sifat baik hati yang kini semakin terhakis di kalangan rakyat Malaysia kerana tekanan hidup terutama sekali terkesan dengan keadaan ekonomi yang kurang memberangsangkan. Apabila orang ramai semakin positif, maka Malaysia boleh jadi lebih muhibah dan secara langsung ikatan keluarga dan masyarakat lebih harmoni.

Dari video pendek yang dimuat naik telah diakses lebih setengah juta netizen dan telah menjadi viral di Facebook. Kami di Kindness Malaysia amat berharap dengan misi kami ini dapat menggalakkan orang ramai untuk terus positif, dan selalu ingin lakukan kebaikan. Untuk lakukan kebaikan ini tidak semestinya dengan menggunakan wang ringgit atau masa. Senyuman kepada orang sekeliling juga merupakan satu kebaikan yang dapat memberi impak yang positif.

Kindness Malaysia mengalu-alukan orang ramai untuk terus menerus melakukan kebaikan dan boleh dimulakan dengan orang yang terdekat seperti keluarga dan rakan pejabat. Pada yang berminat untuk turut serta aktiviti Kindness Malaysia, boleh like laman Facebook Kindness Malaysia di www.facebook.com/kindness.my atau request  Group Volunteers Kindness Malaysia. Dan bagi yang berminat untuk menyumbang, boleh salurkan ke akaun Maybank 514057664892 atas nama Kindness Dot My. Email di support@kindness.myMuhammad bin Kamarulazizi
Pengasas
Kindness Malaysia
0183800961


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...