About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Tuesday, August 23, 2016

Projek Pasar Percuma dan “Book to Remember” oleh Kindness MalaysiaPada 21 Ogos 2016, Kindness Malaysia dengan kerjasama pelajar dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), HUMANITY, Projek Gobokbuku telah mengadakan Projek Pasar Percuma dan “Book To Remember” di Kampung Orang Asli Hulu Kemensah. Seramai 55 orang sukarelawan yang terdiri daripada sukarelawan Kindness Malaysia dan pelajar UTM telah menjayakan program ini. Ini merupakan kali ketiga Kindness Malaysia datang untuk mengadakan pasar percuma atau dikenali sebagai ‘Pasar Hutan’ untuk penduduk Kampung Orang Asli Hulu Kemensah. Kali ini pelajar dari UTM turut serta untuk mengadakan program akademik bersama kanak-kanak.

Ketibaan sukarelawan di Kampung Orang Asli Hulu Kemensah

Kanak-kanak sudah menanti kedatangan kami

Pada Jam 8 pagi semua sukarelawan berkumpul di hadapan pintu masuk Zoo Negara sebelum bergerak bersama-sama masuk ke Kampung Orang Asli Hulu Kemensah. Sampai sahaja di kampung, taklimat dan pengenalan program daripada Pengerusi Kindness Malaysia, Encik Noriduan dan pengarah projek, Fatin Amira Nabila serba sedikit berkongsi atucara sepanjang program kepada semua sukarelawan yang hadir.Turut memberi taklimat wakil daripada pelajar UTM untuk menerangkan aktiviti yang akan dijalankan bersama kanak-kanak.


Sukarelawan bersama penduduk kampung

Penduduk beratur untuk mendapatkan makanan
Program bermula dengan mengatur tempat untuk menyusun sarapan yang dibawa secara ‘potluck’ sedikit sorang bawa makanan dan di kongsi bersama penduduk kampung. Menu sarapan kali ini antaranya nasi lemak, kuih karipap, dan kek. Terdapat juga yang membawa dadih sebagai pencuci mulut. Ibarat langkah kanan, kunjungan pada kali ini pada musim buah-buhan. Penduduk kampung turut menjamu kami dengan buah-buahan tempatan seperti rambutan, langsat dan manggis. Buah durian sudah sampai di penghujung musim dan bukan rezeki kami untuk merasa.

Buah rambutan yang disediakan oleh penduduk kampung

Persiapan pasar percuma, menyusun atur barang-barang

Pasar percuma kali ini diadakan di gelanggang badminton untuk memberi ruang kepada program kanak-kanak yg berlangsung di dewan terbuka. Alhamdulillah sumbangan barang –barang keperluan dapur dapat dikumpulkan dalam masa seminggu. Antara barang-barang dapur yang dapat dikumpulkn ialah beras, minyak, gula, tepung, garam, bihun, sardin, susu pekat manis, kicap dan telur. Sabun mandi dan sabun pencuci pinggan juga turut di sumbang untuk masyarakat orang asli di Kemensah. Sumbangan pakaian terpakai yang masih cantik dan boleh digunakan turut diberikan kepada penduduk kampung. Seperti pasar percuma sebelum ini kami mengunakan konsep ‘love currency’ atau ringgit cinta sebagai pengganti kupon. Cara ini untuk mengelak ada penduduk yg mengambil barang lebih daripada apa yang ditetapkan, supaya semua penduduk dapat setiap barang yang telah di sumbangkan. Setiap kupon mewakili barang tertentu yang di ibarat sebagai duit yg bernilai untuk menebus barang tersebut. Oleh itu, setiap wakil keluarga perlu menjaga ringgit cinta ini dan diserahkan kepada setiap stesen barangan dapur sebagai tukar ganti.


Stesen telur, perluserahkan ‘love currency’ terlebih dahaulu dan dapat barang

Stesen tepung dan gulang yang turut diseumbagkan kepada penduduk kampung

Penduduk memilih pakaian yang diingini

Manakala, untuk program kanak-kanak yang dikendalikan oleh pelajar UTM bermula dengan ‘ice breaking’ untuk membuang rasa segan dan malu antara kanak-kanak dengan para sukarelawan. Permainan bola beracun telah menarik minat kanak-kanak untuk turut serta dalam setiap aktiviti. Kanak-kanak dibahagikan kepada empat kumpulan dan setiap kumpulan terdapat tiga hingga empat orang fasilitator untuk membantu mereka . Aktiviti semakin menarik apabila setiap kumpulan diminta untuk memilih haiwan sebagai nama kumpulan dan perlu meniru bunyi haiwan tersebut, seperti katak, harimau , kucing dan ayam. Aktiviti diteruskan lagi dengan slot membaca buku cerita yg menarik. Kanak-kanak di sana sangat gembira dan seronok melihat buku cerita bergambar yang berwarna-warni. Setelah selesai aktiviti membaca, aktiviti diteruskan dengan pertandingan mewarna. Seramai 5 orang pemenang dipilih dan akan mendapat hadiah. Setiap kanak-kanak turut dihadiahkan alat tulis, bekas pensel dan pensel warna. Semua gembira dapat hadiah.


Kanak-kanak beratur sebulum dibahagikan kepada beberapa kumpulan


Semangat kanak-kanak menyertai pertandingan mewarna

Turut menyanyikan lagu kemerdekaan dan mengibarkan bendera

Turut menerima tajaan untuk membawa aiskrim basikal bagi memeriahkan program
 Sambil-sambil menunggu pertandingan mewarna selesai, turut menanti ketibaan juadah seterusnya yang telah di taja oleh seseorang yang sangat pemurah. Penaja telah menaja KFC untuk di kongsi dengan penduduk kampung yang mungkin jarang untuk merasa makanan seperti itu. Semua penduduk kampung dari setiap peringkat umur gembira menikmati KFC termasuklah para sukarelawan. Selesai makan, semua gotong-royong mengemas kembali kawasan aktiviti dan kutip sampah. 

Sama menikmati KFC yang ditaja

Kami juga turut debekalkan buah-buahan sesikit seorang sebelum pulang 

Akhir sekali aktiviti bergambar dengan semua para sukarelawan dan penduduk kampung. Alhamdulillah semua gembira, semua sumbangan yang telah diamanahkan telah selamat disampaikan kepada yang sepatutnya. Terima kasih kepada semua para sukarelawan Kindness Malaysia dan Pelajar UTM yang sudi turut serta untuk program kali ini.  Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada semua penaja budiman yang menaja sarapan pagi, barang-barang keperluan dapur dan lain-lain. Semoga Projek Pasar Percuma dan ‘Book To Remember’ ini memberi manfaat dan pengalaman yang paling terindah dalam setiap yang menyertainya tidak kira sebagai sukarelawan, penaja ataupun penerima. Alhamdulillah.

Fatin Amira Nabila binti Tauran
Projek Koordinator 
Kindness Malaysia
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...