About

Blog tentang aktiviti-aktiviti amal di dalam dan luar Malaysia

More About Me...

Kita pesimis dengan kesengsaraan insan yang menderita di serata dunia. Laman ini cuba mengundang kembali sekelumit fitrah insani yang cakna dan peka dengan kesengsaraan insan lain. Infaq di jalan Allah...

RSS Subscribe

Booking.com

Sunday, February 4, 2018

Kutu Akhirat: Satu Inovasi Sosial dari Kindness Malaysia

Logo rasmi Kutu Akhirat

Ramai yang bertanya apakah itu "KUTU AKHIRAT" yang seringkali disebut akhir-akhir ini di kalangan para sukarelawan Kindness Malaysia. Di bawah ini disediakan jawapan kepada persoalan yang mungkin sedang berlegar dalam fikiran anda tentang Kutu Akhirat.

Q:Apa itu Kutu Akhirat?
A:Kutu  Akhirat merupakan konsep menderma (infak) wang ringgit setiap bulan yang disumbangkan oleh orang ramai dengan jumlah yang kecil tetapi memberi impak yang besar.


Q:Siapa pemberi Kutu Akhirat?
A:Sesiapa jua yang ingin membantu mereka yang memerlukan secara konsisten dalam jumlah yang kecil. Di Kindness Malaysia, kami mewakilkan dua orang sukarelawan untuk menguruskan Kutu Akhirat


Q: Siapa penerima Kutu Akhirat?
A: Sesiapa jua yang memerlukan sama ada individu, institusi, madrasah mahupun rumah kebajikan dan rumah anak-anak yatim, asnaf, rumah orang-orang tua.


Q: Bagaimana dilaksanakan?
A: Derma dikutip melalui cash atau online banking kepada satu akaun bank setiap bulan (renewal setiap 6 bulan) dan dikumpulkan oleh person in charge yang digelar ibu/bapa kutu.


Q: Berapakah jumlah yang didermakan?
A: Paling minimum RM10 dan tiada had maksimum.


Q: Mengapa dilaksanakan?
A1: Bagi memastikan kos perbelanjaan bulanan sesebuah institusi / individu yang dibantu  tidak putus
A2: Menggalakkan orang ramai menderma secara konsisten
A3: Memberi peluang kepada orang ramai yang berpendapatan rendah untuk sama-sama menjana saham akhirat
A4: Pendedahan kepada NGO dan masyarakat bahawa kutu akhirat sebagai salah satu inovasi sosial dalam menyuntik dana dengan menggunakan cara yang lebih teratur


Q: Bila perlu menggunakan Kutu Akhirat?
A: Derma digunakan ketika kecemasan dan bagi menampung keperluan penerima


Sehingga hari ini, NGO Kindness Malaysia telah membuka 3 Kutu Akhirat menggunakan whatsapp group sebagai medium utama komunikasi untuk membantu Madrasah Hashimiah, Rumah Titian Kaseh KL (RTK) dan Adik Jaafar (Anak pelarian muslim Myanmar  yang masih kecil, ayahnya sakit di hospital manakala keluarganya cukup daif dan tidak dapat menampung perbelajaan seharian. Adik Jaafar mendapatkan wang seharian dengan mengutip kotak dan menjual saki baki sayur di sekitar pasar borong Selayang).


Buat masa ini, ahli kutu akhirat Madrasah Hashimiah telah mencecah hampir 200 orang penderma manakala penderma untuk adik Jaafar seramai 26 orang diikuti ahli kutu RTK seramai 20 orang. Kami menjangkakan bilangan ahli kutu akhirat ini akan meningkat dari semasa ke semasa.


Diharapkan semua ahli dapat meneruskan derma ini secara konsisten dan berterusan dan seterusnya mengajak orang lain untuk turut sama menjadi ahli atau sekurang-kurangnya menyebarkan Kutu Akhirat ini supaya boleh diikuti oleh orang lain.


Terima kasih kepada semua ahli Kutu Akhirat yang pemurah, Pengerusi Madrasah Hashimiah, Ustaz Hashim serta seluruh wargakerja dan anak-anak di madrasah yang memberi peluang kepada kami mengendalikan Kutu Akhirat ini, Encik Muhammad selaku pengasas Kindness Malaysia yang memberi kepercayaan penuh kepada kami melaksanakan amanah ini, saudara Fazlan yang banyak membantu menguruskan hal-hal berkaitan kutu akhirat juga kepada rakan-rakan sukarelawan Kindness Malaysia serta semua yang menyokong penuh perjalanan Kutu Akhirat. Terima kasih juga kepada seluruh wargakerja RTK dan adik Jaafar sekeluarga yang menyambut baik derma Kutu Akhirat ini.


Semoga kita sama-sama dapat menjana saham akhirat. Semoga bermanfaat buat semua. Mohon doa semoga usaha ini dapat diteruskan & disebarkan oleh semua dan jenama Kutu Akhirat ini mendapat tempat di hati masyarakat.


Kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi ahli kutu akhirat atau ingin mendalami bagaimana kutu akhirat ini dilaksanakan, boleh email ke support@kindness.my atau boleh terus hubungi Iman (013-2900 246) atau Shahrizal (013-284 0838).


"Barangsiapa yang membantu menghilangkan satu kesedihan (kesusahan) dari sebahagian banyak kesusahan orang mukmin ketika didunia, maka Allah akan menghilangkan satu kesusahan (kesedihan) dari sekian banyak kesusahan dirinya pada hari Kiamat kelak. Dan barangsiapa yang memberikan kemudahan (membantu) kepada orang yang kesusahan, nescaya Allah akan membantu memudahkan urusannya di dunia dan di akhirat. Dan barangsiapa yang menutup aib orang muslim , nescaya Allah akan menutup aibnya dunia dan akhirat. Sesungguhnya Allah akan selalu menolong seorang hamba selama dia gemar menolong saudaranya" (HR. Muslim).


Terima kasih.


Projek Koordinator
Kutu Akhirat
Shahrizal Shawal

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...